Hoe ziet de job van hoofdredacteur bij Vacature eruit?

Naam: Filip Michiels

Leeftijd: 42 jaar

Functie: hoofdredacteur Vacature magazine

Bedrijf: Vacature

In dienst sinds: 2005

Salaris: “Voor mijn leeftijd verdien ik zeker goed mijn brood. Het salarispakket is zeer aantrekkelijk met onder andere een bedrijfswagen, tankkaart, gratis internet en Smartphone, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, enzovoort. Het is veel uitgebreider dan in een klassieke redactie.”

Opleiding: licentiaat vertaler Frans-Spaans, gespecialiseerd in literaire vertaling

Filip Michiels is de hoofdredacteur van het Vacature magazine. Maar wat houdt deze job precies in? We vroegen het hem zelf.

Welk professioneel parcours heb je afgelegd voor je bij Vacature in dienst trad?

"Ik heb hoofdzakelijk als journalist gewerkt, in verschillende redacties en voor verschillende kranten. Ik schreef onder meer voor het economische katern van de Gazet van Antwerpen en voor de Tijd, als freelancer. Daarna ben ik beginnen te schrijven voor het Vacature magazine, eerst freelance, later in loondienst."

Waaruit bestaat precies het werk van een hoofdredacteur?

"Je moet vooral ideeën aanreiken en een bron van inspiratie voor je team zijn. We gaan vaak in discussie en brainstormen over interessante onderwerpen in onze redactievergaderingen. Daarnaast is er een luikje dat ik ‘coördinatie’ noem: ik sta in voor de organisatie van het redactieteam, voor de langetermijnplanning van de magazines. Ondanks alles blijf ik zelf artikels schrijven en reportages maken ... Dat is voor mij het belangrijkste!"

Hoe ziet de gemiddelde werkdag van Filip Michiels eruit?

"Elke dag is anders! Daarom raak ik nooit uitgekeken op deze job. ’s Ochtends ga ik op zoek naar nieuws, lees de kranten, surf op het internet. Zo blijf ik perfect op de hoogte van alle informatie die me beroepsmatig zou kunnen interesseren. Voor de rest schrijf ik. En als hoofdredacteur moet ik ook vergaderingen met mijn collega’s organiseren en met andere diensten zoals marketing of grafische studio samenwerken. Allemaal praktische dingen, ik verveel me dus zelden."

Wat zijn de vereiste kwaliteiten voor een hoofdredacteur?

"Het belangrijkste is dat je al wat journalistieke ervaring opgedaan hebt, dat je de kneepjes van het vak kent. Daarnaast moet je nieuwsgierig zijn en openstaan voor zoveel mogelijk dingen, een zeer ruime interessesfeer hebben en geboeid raken door de meest uiteenlopende onderwerpen. Je moet er ook van houden om met je team in discussie te gaan, conflicten te leren beheersen en verschillende karakters met elkaar te verzoenen. Het spreekt voor zich dat een hoofdredacteur goed georganiseerd moet zijn, een kei in het opstellen en naleven van planningen. Bij Vacature/References is het eveneens belangrijk om de bedrijfscultuur te begrijpen."

Welke positieve aspecten zijn er verbonden aan je job?

"We komen voortdurend in contact met mensen van allerlei slag, dat is op zich zeer verrijkend. Bovendien behandel ik heel wat uiteenlopende onderwerpen en leer ik nog elke dag bij. Het mooie aan de journalistiek is dat je artikels een zekere impact hebben op onze maatschappij, dat je er zelfs in slaagt om dingen in beweging te brengen. Ons team is relatief klein, daarom is mijn rol bepalend. Er heerst een goede sfeer en er is  geen interne concurrentie te bespeuren die je op andere redacties zou kunnen beleven. Je leert jezelf veel beter kennen als je een team moet gaan leiden. Een pragmatisch voordeel is dan weer dat ik van thuis uit mag werken. En het feit dat Vacature/References een echte bedrijfsstructuur heeft, impliceert dat er meer financiële middelen voorhanden zijn dan in een klassieke redactie."

En welke negatieve aspecten?

"Het is geen job voor nine-to-fivers! Wel integendeel, je moet er flexibel en passioneel mee omspringen. Het werk vergt een flinke dosis verantwoordelijkheidsbesef en als bemiddelaar optreden in een team is niet altijd even dankbaar. Je mag evenmin uit het oog te verliezen dat een hoofdredacteur minder tekst produceert dan een journalist en meer aan management doet... Ook dat facet moet je liggen, uiteraard."

Wie kan hoofdredacteur worden?

"Eerst en vooral moet je al minstens 5 à 6 jaar journalistieke ervaring kunnen voorleggen. Daaraan moet je leidinggevende kwaliteiten koppelen. Maar je hoeft niet noodzakelijk een medewerker van Vacature te zijn om de functie te bekleden: iemand van buitenaf heeft wellicht een andere, verfrissende kijk op de zaken en kan komen aandraven met tal van ideeën...  Vooral je motivatie telt... Voor uitstekende managers liggen zelfs promotiekansen in het verschiet."