Hoe maak je een pocket-cv?

De nieuwste trend in cv-land? Schrappen, schrappen en nog eens schrappen … Tot enkel de pure essentie overblijft. En die zet je vervolgens op een klein, al dan niet dubbelgevouwen kaartje : het pocket-cv.

Tip van de sluier

Wie deze herfst wil gaan netwerken op jobevenementen zoals Talentum, doet er goed aan om steeds een stapel van deze pocket-cv’s op zak te hebben. In tegenstelling tot bij een visitekaartje gaat het bij een pocket-cv niet om de job die je al uitoefent, maar om de job waar je naar op zoek bent.

Waar een traditioneel cv in de meeste gevallen de bedoeling heeft een volledig overzicht te geven van je loopbaan, wil een pocket-cv enkel de aandacht van een rekruteerder opwekken. Je licht een tip van de sluier over je talent op, maar toont nog niet alles.

Veel voordelen

Een pocket-cv kan een ideaal instrument zijn om jezelf aan de man te brengen. Waarom? Omdat het beknopt en discreet is en omdat je er op jobbeurzen en netwerkevenementen op een handige en snelle manier jezelf mee kunt introduceren.

Zo’n pocket-cv is dan ook zowel geschikt voor iemand die voor het eerst de arbeidsmarkt verkent als voor iemand die een vaste job heeft, maar steeds zijn ogen goed openhoudt voor nieuwe kansen.

Met de jobbeurzen van het najaar in het vooruitzicht is het een goed idee om nu aan de slag te gaan en je eigen pocket-cv op te stellen.

Hoe maak je het?

Het uitgangspunt voor een pocket-cv moet zijn dat je alle overbodige informatie schrapt en dat je focust op de informatie die cruciaal is voor een potentiële werkgever.

De volgende zaken kunnen er dus opstaan:

  • Je naam
  • Je contactgegevens: telefoonnummer en e-mail
  • De drie belangrijkste jobs die je al uitgevoerd hebt. Ben je een schoolverlater? Zet er dan op welke job je zoekt of in welke sector je wil werken.
  • Je troeven, zoals talenkennis of specifieke expertis
  • Een korte slagzin die je typeert: bijvoorbeeld ‘Multimedia-expert met 5 jaar ervaring’

Wat laat je dus achterwege? Het volledige overzicht van alle jobs die je al gedaan hebt en de diploma’s die je hebt behaald. Enkel als ze werkelijk een grote troef vormen kan je ze vermelden.

De puntjes op de ‘i’

Zorg ervoor dat het lettertype op je kaartje voldoende groot is: 9 punten of meer. Op die manier zorg je ervoor dat ook rekruteerders van boven de 50 je pocket-cv kunnen lezen.

Sommige HR-specialisten raden aan om een pocket-cv op mat papier af te drukken en slechts één kant te gebruiken. Op die manier kunnen rekruteerders op de achterkant nog iets schrijven.

Ben je een grafisch ontwerper of illustrator op zoek naar een job, dan kan je de achterkant gebruiken om er een staaltje van je kunnen op te zetten.

Ten slotte is het een goed idee om je pocket-cv op een zo breed mogelijk publiek te testen. Wees niet gierig met kaartjes en deel ze kwistig uit. Het is de bedoeling dat je indruk maakt op mogelijke werkgevers en dat zij jou en jouw kwaliteiten onthouden. Een pocket-cv is hier een uitstekend hulpmiddel voor.

Enkele voorbeelden van pocket-cv’s:

Grafisch ontwerper en architect Temitope Shoda maakte een volledig portfolio in zakformaat:

asset/53525