Halveert de BBC het salaris van zijn grote baas?

Toen in 2010 bleek dat de director-general van de BBC, Mark Thompson, een jaarsalaris van 834.000 pond of bijna een miljoen euro opstreek barstte een storm van kritiek los. Sindsdien voert de Britse openbare omroep een streng besparingsbeleid dat nu misschien zijn hoogtepunt bereikt.

Twee jaar geleden kwam aan het licht dat bijna vijftig managers bij de BBC meer verdienden dan de Britse Eerste Minister, die jaarlijks 142.500 pond of 170.000 euro verdient. Hoewel het bestuur van de BBC in eerste instantie volhield dat dergelijke hoge salarissen nodig waren om getalenteerde managers aan te trekken en te behouden, werd er later toch gesleuteld aan het remuneratiebeleid.

Management afslanken

Om tegemoet te komen aan de kritiek werd beslist om de groep senior managers te verkleinen. Er werden op twee jaar tijd 20% managers weggeknipt, en die operatie ging hand in hand met een daling van 25% in de loonkosten van het management. Tegen 2015 wil de BBC nog 220 senior managers aanhouden, een vermindering van 65% ten opzichte van de 640 managers die er in 2009 nog werkzaam waren.

De broeksriem werd ook aangehaald in de Raad van Bestuur. Het loon van nieuwe leden van de Raad wordt beperkt, en leden leveren (vrijwillig) pensioenbijdragen in. Door deze maatregelen daalde de kost voor executives bij de BBC met maar liefst 43%. De keerzijde van de medaille is dat uitvoerende bestuurders bij de omroepmaatschappij 50 tot 80% minder verdienen dan bestuurders in de privésector met dezelfde functie.

Mark Thompson

Nadat onder andere een journalist uit eigen huis in 2010 de director-general wees op zijn astronomische salaris, en de interne kritiek daarop, werd zijn vergoeding naar beneden bijgesteld. Zo kreeg hij vorig jaar nog ‘maar’ 671.000 pond of 800.000 euro, 200.000 euro minder dan in 2009. Geen enkele bonus wordt toegekend, maar Thompson kan wel nog rekenen op enkele extralegale voordelen. Zo heeft hij naast een pensioenfonds, hospitalisatieverzekering en levensverzekering ook nog een wagen met chauffeur ter beschikking.

Bij de BBC is momenteel een machtswissel op til: Mark Thompson ruimt binnenkort plaats voor een nieuwe director-general. Het staat vast dat zijn of haar salaris lager zal liggen dan de vergoeding die Thompson nu nog krijgt. De Britse krant The Daily Telegraph heeft het zelfs over een halvering, wat de job meteen een pak minder aantrekkelijk maakt voor mogelijke opvolgers.
Wie zich afvraagt hoe het zit met de vergoeding van de gedelegeerd bestuurder van de vrt, Sandra De Preter, komt van een kale reis thuis. “We geven deze info niet vrij”, klinkt het aan de Reyerslaan.