HTMS doet Ariane-raketten vliegen

De Europese Ariane-raketten, boorplatformen in Italië en de experimentele kernfusiereactor in het Franse Cadarache hebben alvast één leverancier gemeen: HTMS uit Mechelen. Dit jonge bedrijf specialiseert zich in metalen dichtingen van nikkel, titaan, zink, goud en zilver.

“Onze dichtingen zijn bestand tegen een extreme temperatuur en druk, tegen corrosieve producten …  97% van onze producten wordt over de grens aan de man gebracht”, vertelt ingenieur Liesbeth Schwartz, die twaalf jaar geleden samen met een collega HTMS opstartte. Vandaag is zij kwaliteitsverantwoordelijke. Haar partner Paul Van den Broeck is algemeen directeur.

Begin december trok HTMS in een glansnieuw bedrijfsgebouw. De voorbije jaren ging het snel. “We moesten eerst onze naambekendheid opbouwen. Ook is ons team nu goed gestructureerd. Onze groei is gestoeld op onze dertig gemotiveerde werknemers: ze moeten het meer extreme productiewerk aandurven. We zoeken niet direct dikke diploma’s, maar vooral gedreven medewerkers. Hun opleiding krijgen ze wel binnenshuis.”

“Het is uitdagend, want meestal zit het op de limiet van de technische kennis. Af en toe kloppen zelfs de universiteiten bij ons aan omdat ze geen raad weten. Zo hebben we bijvoorbeeld dichtingen gerealiseerd in titaan die we verguld hebben. Daar bestonden praktisch geen studies over.” Met die grensverleggende aanpak won het bedrijf al enkele prijzen.

HTMS heeft zich een naam opgebouwd in de Europese lucht- en ruimtevaart. “Nu willen we eenzelfde naam krijgen in India. Zopas startten we een joint venture op in dat land. Maar onze technologie houden we wel in Mechelen.”

  • Omzet: 4,1 miljoen euro
  • Groei: De voorbije drie jaar +25 tot 30 procent per jaar
  • Export: 97% van de productie gaat naar landen als Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Duitsland, en al een beetje naar India.

<< Terug naar het dossier Antwerpen en Limburg