Groene ‘kerncentrale’ creëert alternatieve energie én jobs

Met de commotie over de energiebevoorrading in het achterhoofd, wordt het belang van rationeel energiegebruik steeds belangrijker. Ook nu GDF Suez de heropstart van Doel 3 en Tihange 2 aan het einde van de winter aankondigde. Er ontstaan heel wat nieuwe bedrijven die actief zijn in hernieuwbare energie. Het Mechelse Belgian Eco Energy, kortweg Bee, is er een van.

Bee produceert en levert hernieuwbare energie van eigen bodem en richt zich tot bedrijven en overheden om hun een oplossing op maat te bieden. Zo kan een klant ervoor kiezen om duurzame, lokaal geproduceerde energie bij Bee te kopen of om zelf energie te produceren. Daarbij geeft het bedrijf ondersteuning. Het brein en de CEO achter Bee is ex-Eneco-topman Michaël Corten.  Hij richtte in 2010 het bedrijf op samen met operationeel directeur Chris Elbers (ex-Electrabel) en directeur projectontwikkeling Christophe Surleraux (stichter van Ecopex).

Bee zal de hernieuwbare energie winnen via een ‘groene kerncentrale’. Daarvoor gebruikt het bedrijf geen steenkool of andere schadelijke stoffen, maar wel zogenaamd ‘conservation bush’ (houtachtige invasieve gewassen), bamboe, eucalyptus, restjes van olijven en zonnebloempitschillen. Als alles volgens plan verloopt, zal de biomassa-elektriciteitscentrale eind 2017 in werking treden. Het Spaanse Abengoa is geselecteerd als aannemer voor de bouw van de centrale in de Gentse haven, die de grootste van de wereld zal zijn. De eenheid van 215 megawatt zal voldoende leveren voor twee procent van het Belgische stroomverbruik of omgerekend het jaarverbruik van 450.000 gezinnen

Wind in de zeilen

“Op dit moment zijn er dertien werknemers, maar we werven momenteel drie of vier mensen aan”, vertelt Corten. “Daarnaast zijn er de productieactiviteiten, waar we per installatie een honderd à honderd vijftig mensen nodig hebben. Dat zijn vaste jobs, want we willen iets voor langere termijn uitbouwen. We zijn niet met deze oefening begonnen om er na enkele jaren mee op te houden.” Bij Bee werken er allerlei mensen: van financiële profielen over salesverantwoordelijken tot portfolio- en developmentmanagers. “Dat zijn niet de meest gemakkelijke profielen om te vinden”, zegt Corten. “We zijn een groeibedrijf met de ondernemersspirit en werken in een boeiende sector in volle verandering. Dat brengt natuurlijk veel uitdagingen met zich mee, maar het is ook heel aantrekkelijk. Bovendien lok je ook mensen met het feit dat je in omgeving werkt met duurzame en toekomstgerichte activiteiten.”

De markt is aan het veranderen en duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Bovendien zal groene stroom in de toekomst noodzakelijk zijn. “Daardoor hebben we de wind in de zeilen, al betekent dat niet dat het vanzelf zal gaan. We zoeken mensen met talent die zelfstandig hun ding kunnen doen en die nauwelijks gecontroleerd moeten worden. Dat zullen voornamelijk ervaren mensen zijn. Ik sluit voor bepaalde posities geen starters uit, maar ze moeten wel de juiste mentaliteit hebben”, gaat Corten verder. “Ze moeten hun motivatie halen uit de inhoud van hun job en de aard van het bedrijf. Bovendien moeten ze voldoende talent hebben om uitdagingen op te lossen en mee nadenken. We hebben een heel kleine en vlakke organisatie met heel informele lijnen. Dat is op zich erg aantrekkelijk, maar dat werkt natuurlijk alleen maar als mensen hun eigen plan kunnen trekken.” Welk diploma iemand heeft is minder belangrijk voor Corten: “We zoeken uiteraard ingenieurs, bio-ingenieurs en ook lager opgeleide profielen, maar mentaliteit en talent zijn belangrijker dan achtergrond.”

10.000 nieuwe jobs

Volgens een onderzoek van EY zou de uitbouw van hernieuwbare energie tot 2020 tot meer dan 10.000 arbeidsplaatsen extra opleveren. “Daar geloof ik ook in. Als energiebedrijf kunnen we bij Bee slechts een relatief kleine groep mensen tewerkstellen. Wanneer we onze centrales openen, zal er wel eens vijftig, dan weer honderd man bijkomen, maar niet meer dan dat”, verklaart Corten. “Anderzijds zijn er voor de windmolens, de biomassacentrale of de zonneparken telkens nieuwe technologieën nodig, die gecreëerd, gebouwd en geïntegreerd moeten worden. Er zijn al heel veel jobs gecreëerd, maar er zullen er nog zeker veel moeten bijkomen om tot dat hogere percentage van hernieuwbare energie te komen.”

De droom van Bee is om een belangrijke speler te worden in binnen- en buitenland op het vlak van groene energie. “We willen het zelf opwekken met duurzame productie via heel duurzame biomassa, waarbij we ook oog hebben voor het sociale en ecologische aspect. We willen een gezond, geïntegreerd bedrijf worden door zelf te produceren en te leveren. Waar we gaan uitkomen, weet ik niet. Misschien halen we wel tien procent van de Belgische markt, dat zou ik ongelooflijk mooi vinden. Het blijft een grote, verre droom. In deze snel veranderde markt is er zeker ruimte voor een bedrijf als Bee, al moeten we er natuurlijk hard voor werken en daarom zoeken we enthousiaste en talentvolle mensen”, besluit Corten.