Energieadviseur

Adviseur in energieverbruik

Takenpakket van een energie-adviseur

  • Als adviseur in energieverbruik kijk je welke energiebesparende maatregelen je in een bedrijf kunt treffen.
  • Eerst stel je het energieverbruik van het bedrijf vast. Vervolgens bepaal je welke energiebesparende maatregelen en mogelijkheden voor de opwekking van duurzame energie mogelijk zijn, en hoeveel deze maatregelen kosten.
  • De resultaten van dit onderzoek schrijf je in een rapport.

Een gesprek met Kris Baert

Steeds meer bedrijven willen hun energierekening naar beneden halen. Niet enkel om op hun budget te besparen, maar ook omdat ze dan een milieuvriendelijker imago kunnen claimen. De energieadviseur staat hen daarin bij. Kris Baert, bijvoorbeeld, van Cenergie.

Hij staat aan het hoofd een multidisciplinair team waarmee hij bedrijven doorlicht en energiezuinige ontwerpen of adviezen opstelt. "Een bedrijf kan makkelijk zijn energiefactuur met 10 tot 20% verlichten", weet Kris Baert. "Bij een nieuwbouw kunnen we zelfs tot 75% besparen."

"De vraag naar onze diensten stijgt door de liberalisering van de energiemarkt. Toen we in 1994 begonnen waren we nog een vreemde eend in de bijt. De laatste jaren stijgt het belang van energieadvies sterk. En we verwachten nog groei. Vooral gemeenten en steden weten ons te vinden."

"Voor elke opdracht zetten een aantal mensen zich samen. Elke ingenieur levert vanuit zijn specifieke kennis een bijdrage aan het project. Want zowel kennis over bouwkunde, elektromachanica, economie als elektronica is broodnodig om een project te doen slagen."

Studies en ervaring

  • ingenieurarchitect
  • burgerlijk, handels of industrieel ingenieur

Een dag in het leven van een energie-adviseur

Een adviseur kent flexibele werkuren. 's Morgens werkt hij op kantoor, neemt de post door, overlegt met collega's, organiseert zijn dag, werkt aan studies en rapporten. 's Middags bezoekt hij klanten, stookplaatsen en analyseert technische ruimten.

Het salaris

Na vijf jaar verdien je 2.500 euro bruto per maand
Voordelen: opleiding en zelfontwikkeling, maaltijdcheques, groepsverzekering

Nuttige websites

Beroepsmogelijkheden

Als ingenieur kan je overal aan de slag. De bedrijven die energieadvies leveren, zijn echter beperkt.

Op zoek naar een job als energieadviseur?