Elektronicabedrijf Essec bereidt expansie voor in de VS

Essec baat twaalf elektronicawinkels uit in Limburg. Die staan voor twee derde van de omzet. Daarnaast plaatst het bedrijf telecommunicatie-installaties in fabrieken. Zijn derde poot, de communicatiesystemen voor hospitalen en bejaardentehuizen, groeit vandaag het snelst. “Vanaf 2009 hebben we sterk geïnvesteerd in nieuwe communicatiesystemen, onder meer met een eigen laboratorium”, stelt Johan Deroy (48), de financiële en hr-directeur van Essec. In 2009 nam hij het bedrijf samen met drie partners helemaal over. “Essec was mijn eerste werkgever. Ik ben hier nu achtentwintig jaar”, lacht Johan Deroy.

Alleen in België plaatst Essec zelf. “Via onze Belgische klanten houden we voeling met de markt”, verklaart Johan Deroy. Lokale installateurs dragen de Essec-producten uit over Europa en binnenkort ook in de VS. “Een collega bereidt deze expansie al een jaar voor. We hebben het geluk dat General Electric heeft beslist zijn dealernetwerk in te perken. Een reeks Amerikaanse distributeurs zoekt alternatieve producten. Wij maken echt een kans.” 
“Ons aanbod voor de gezondheidszorg blijft goed draaien, omdat die sector steunt op overheidsgeld. We hebben hier een mooie orderportefeuille kunnen opbouwen. Die groei zal nog wel enkele jaren aanhouden. Wij moeten onze systemen openstellen voor andere communicatievormen, zoals de digitale tv, de digitale meetapparatuur die nu in ziekenhuis wordt geïntroduceerd, enzovoort.”

“Vele hospitalen kampen met een ‘dom’ probleem: ze weten dikwijls niet waar hun verzorgingswagentjes staan. We ontwikkelen een (RFID-)systeem om die direct terug te vinden. Als een verpleger daar geen 10 minuten naar hoeft te zoeken, is dat zuivere winst voor dat hospitaal.”

  • Omzet: 16,4 miljoen euro over boekjaar 2011
  • Groei in tewerkstelling: steeg de voorbije drie jaar  met 22%, nu 85 medewerkers
  • Export naar Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, de VS, …

<< Terug naar het dossier Antwerpen en Limburg