Een eigen bedrijf: hoe begin je eraan?

In de eerste 6 maanden van 2010 kwamen er in België 32.873 bedrijven bij, bijna 3% meer dan in 2009. Ook altijd al gedroomd van een leven als zelfstandige? Dan vertellen wij je welke diploma's je nodig hebt, welke papieren je eerst in orde moet brengen en welke financiële steun je kunt krijgen.

Voor je begint...

Niet iedereen is in de wieg gelegd om zelfstandige te worden en niet elk project heeft evenveel kans op slagen. Stel jezelf dus een aantal essentiële vragen voor je eraan begint:

- Jouw profiel: zit het ondernemen in je?
- Je diploma's: heb je de nodige kennis in huis?
- Je droom: is het haalbaar?

Welke papieren moet je in orde brengen?

Een eigen zaak starten doe je niet van vandaag op morgen. Je moet je bijvoorbeeld eerst registreren bij de Kruispuntbank. Maar er zijn nog andere formaliteiten die je in orde moet brengen voor je je zelfstandige mag noemen.

Eén van de belangrijkste keuzes bij de start van je activiteiten is de rechtsvorm van je onderneming. Een eerste keuze hierbij is deze tussen de eenmanszaak of een vennootschapsvorm.

Bij een carrière als zelfstandige denk je misschien automatisch aan de opstart van een geheel nieuwe zaak. Maar wist je dat er daarnaast ook heel wat pareltjes van bestaande ondernemingen over te nemen zijn?

Recht op financiële steun?

De overheid stelt een aantal steunmaatregelen ter beschikking van starters. Kom jij in aanmerking?

In samenwerking met Unizo