Een carrière bij de haven van Zeebrugge: de wind in de zeilen

De haven van Zeebrugge blijft met zijn 10.000 werknemers een van de belangrijkste werkgevers in de provincie West-Vlaanderen. Hoewel de haven al wat stormen heeft doorstaan, is Port of Zeebrugge positief over de toekomst. “Bij de vele havenbedrijven zijn er zeer uitdagende en boeiende projecten voor werkzoekenden”, klinkt het.

“De haven van Zeebrugge is een jonge zeehaven, want de huidige structuur dateert van 1985”, vertelt Kim Verrept, Provinciaal Account Manager West-Vlaanderen bij de VDAB, verantwoordelijk voor de haven. “In nauwelijks enkele decennia is de haven dan ook uitgegroeid tot een belangrijke toegangspoort tot de Europese markten.” Een belangrijke troef is volgens Verrept dat Zeebrugge een veelzijdige haven is. “De activiteiten beperken zich niet alleen tot Europese roll-on/roll-off-ferrytrafieken, de haven is ook belangrijk voor intercontinentaal (container-)verkeer, feedertrafieken, conventionele ladingen, vloeibaar aardgas, cruises en het verkeer van nieuwe wagens.” Dagelijks zijn er 25 afvaarten naar andere Europese landen, voornamelijk het Verenigd Koninkrijk maar ook Scandinavië, de Baltische regio en Zuid-Europa. In combinatie met intercontinentale diensten en goede verbindingen naar het achterland, is Zeebrugge een goede locatie voor internationale bedrijven om Europese of wereldwijde distributie te organiseren.

 

Beste leerling van de klas

De toegevoegde waarde van de havens voor de Belgische economie nam vorig jaar licht toe. Dat blijkt uit cijfers die de Nationale Bank van België (NBB) publiceerde. Het is enkel nog maar een raming, maar de tendens is duidelijk: het zijn vooral de kleinere havens die groeien. Enkel Brussel en de grootste speler, Antwerpen, zagen hun waarde zakken. Zeebrugge is de beste leerling van de klas, met een vooruitgang van 7,14%. Op het vlak van werkgelegenheid gaat het er minder goed volgens de NBB. “De werkgelegenheid bij de industriële bedrijven kende inderdaad een daling in het zuidelijke havengebied”, klinkt het bij Port of Zeebrugge. “Maar bij de havengebonden diensten is er een stijging van 4,7 procent.” Bij de haven zelf zijn ze dus positief. Zo kwamen er in 2014 honderd nieuwe havenarbeiders bij.

 

Hardnekkige knelpuntberoepen

Bij de 400 bedrijven die in de haven actief zijn, zijn er veel vacatures. Sommigen daarvan geraken nog altijd niet even vlot ingevuld. Zo zijn er enkele hardnekkige knelpuntberoepen. Naast technici en operators zijn ook gespecialiseerde bedienden met een master- of bachelordiploma zeer moeilijk te vinden. “De nood aan ervaren bedienden blijft inderdaad actueel”, zegt Verrept. “We hopen dat bedrijven die gemotiveerde kandidaten over de vloer krijgen een IBO (individuele beroepsopleiding op de werkvloer) overwegen.” Zo krijgen ook kandidaten zonder ervaring de kans om in een van de havenbedrijven aan de slag te gaan. Daarnaast biedt de VDAB ook opleidingen aan waarbij de cursisten een stage kunnen lopen bij een bedrijf in de sector. Zo zijn er opleidingen voor dispatcher, transportbediende, logistiek medewerker en import/exportbediende.

Heel wat mensen vinden de weg nog niet naar de haven als werkgever. “Onbekend maakt onbemind en daarom proberen we met verschillende initiatieven zoals de Havendag en de Haventoets de haven van Zeebrugge meer in the picture te zetten”, vertelt Verrept. “Voor wie openstaat voor een job in een internationale sfeer, is de haven een zeer boeiende werkomgeving met diverse mogelijkheden, zowel op zee als op het land.”