Een blik achter de schermen van Belgocontrol

Belgocontrol, het autonome overheidsbedrijf dat het luchtverkeer in het Belgische luchtruim in goede banen leidt, biedt werk aan zo’n 750 mensen. “Een job in de luchtvaart is voor velen een job voor het leven”, zegt Kim Van Achter, humanresourcesmedewerker.

Hoeveel mensen werven jullie aan?
“Gemiddeld nemen we tussen de tien en vijftig medewerkers per jaar aan. Vooral in de jaren dat we nieuwe luchtverkeersleiders zoeken, komen we aan vijftig. Die mensen bemannen niet alleen de controletorens van waaruit landende en vertrekkende vliegtuigen begeleid worden, maar ook CANAC 2, het luchtverkeersleidingcentrum in Steenokkerzeel dat het overvliegend vliegverkeer beheert. Wanneer we die vacature openstellen, nemen we er meestal 24 tegelijk aan.

“Voor dit jaar lopen nu al de aanwervingen voor 12 nieuwe luchtverkeersleiders. Het vergelijkend wervingsexamen gaat binnenkort van start, we hopen dat die twaalf aspirant-verkeersleiders in september met de tweejarige opleiding kunnen starten. Vanaf de start van de opleiding krijgen ze ook een salaris. Wanneer ze de opleiding afgerond hebben, kunnen ze aan de slag in de controletoren van een van de Belgische luchthavens (Antwerpen, Brussel, Charleroi, Luik of Oostende). Daarnaast zijn er nog wel enkele openstaande vacatures, en in de loop van het jaar zullen er nog bijkomen.”

Welke profielen zoeken jullie verder nog?
“We zoeken nog mensen voor heel uiteenlopende functies. Op dit moment werven we een aantal technici aan, daarvoor zoeken we bachelors of graduaten in een technische richting - elektronica, luchtvaart of ICT. Daarnaast zijn we ook op zoek naar administratieve mensen, zoals een dossierbeheerder voor de aankoopdienst, een Financial Business Analist en een Business Development Expert, een nieuwe functie. Die persoon zal onze Head of Customer Affairs bijstaan in het aangaan en het onderhouden van de klantenrelaties. Daarvoor zoeken we iemand met marketingvaardigheden.”

Lukt het om die profielen te vinden?
“We ontvangen veel spontane sollicitaties, zeker nu naar aanleiding van de publiciteit rond het examen voor luchtverkeersleider. Bovendien zijn veel mensen gepassioneerd door de luchthaven en kunnen ze hier een hele loopbaan uitbouwen. Luchtverkeersleiders krijgen soms ook de mogelijkheid om door te groeien naar expert- of managementfuncties binnen Belgocontrol. Aangezien we een autonoom overheidsbedrijf zijn, ondervinden werknemers de positieve kanten van zowel de overheid als een privébedrijf. Dat is ook aantrekkelijk.”

Hoe ziet de bedrijfscultuur eruit?
“Sinds eind 2013 hebben we een nieuwe CEO, Johan Decuyper, en dat betekent ook dat er een nieuwe wind waait. Hij heeft een nieuw directiecomité en managementteam samengesteld en daaruit groeien een aantal nieuwe projecten. Onze drie kernwaarden zijn sterke partnerships, betrouwbare en efficiënte dienstverlening en flexibele en participatieve organisatie. Daarrond lopen een aantal workshops voor de medewerkers en zijn er communicatiesessies voor het personeel. Er beweegt hier dus wel wat.”