Deze ingenieurs geven vorm aan de spoorwegen van morgen

Mathias Vanden Auweele is bij Infrabel verantwoordelijk voor de meetsystemen die de staat van de bovenleidingen controleren. François Piraux waakt dan weer over de kwaliteit van de nieuwe treinen die de NMBS aankoopt. Wat de twee ingenieurs  gemeenschappelijk hebben? Een passie voor innovatieve technologie binnen de Spoorwegen.

 

 

Elke dag anders

“Ik zou mijn job zeker aanraden aan ingenieursstudenten of ingenieurs die op zoek zijn naar een nieuwe job,” aldus Mathias, “omdat het zo'n veelzijdig werk is. Elke dag brengt andere technische uitdagingen en dan is het aan ons om een gepaste oplossing te zoeken.” François treedt hem bij: “Elke dag is anders. Soms werk ik aan mijn bureau, andere keren trek ik naar het buitenland voor besprekingen met de constructeur of leverancier van onze treinstellen.”

 

Van high-tech naar oplossing

Als ingenieur bij de spoorwegen leer je technologie in de praktijk brengen. François: “Omdat hier zoveel technologieën gebruikt worden, zijn we steeds op zoek naar de juiste oplossing.” Mathias: “We hebben hier zelf veel in handen. Als we ideeën hebben om bijvoorbeeld bepaalde zaken automatisch te meten, dan krijgen we de vrijheid om te onderzoeken of die oplossing haalbaar is. Zo krijgen we met schokdetectie op zes maanden ongeveer 10.000 alarmsignalen binnen. Om de relevante signalen te filteren, hebben we een volledig systeem van automatische signaalanalyse uitgedacht, wat heel wat werkuren uitspaart. Dat is een technische innovatie waar ik trots op ben.”

 

De klant verderhelpen

François: “De NMBS is een bedrijf in volle verandering. Er zijn voortdurend oplossingen nodig voor de mobiliteitsuitdagingen van morgen. Ik hou ervan te weten dat mijn job daartoe bijdraagt, dat het iets uitmaakt.” Mathias: “We wonen in een klein land met een dicht spoornetwerk. Kleine problemen kunnen dan ook grote hinder veroorzaken. Als je als ingenieur een job wilt doen die impact heeft op de samenleving, dan is werken bij de Spoorwegen iets voor jou.”

 

Zin gekregen in een job als ingenieur bij de Spoorwegen? Surf naar www.despoorwegenwervenaan.be en ontdek alle vacatures.