De werkdag van de hoofdredacteur van het GO!-onderwijs

Cynthia Vanhee
  • Leeftijd:34 jaar
  • Functie: Hoofdredacteur bij de communicatiedienst
  • Organisatie: GO!
  • Diploma: Germaanse Talen
  • Werkt sinds 2007 bij het GO!

Elke week blogt m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week laten we Cynthia Vanhee aan het woord.

Terwijl in duizend GO!-scholen om 8.30 uur voor de eerste keer in het schooljaar de schoolbel rinkelt, rinkelt op onze dienst de telefoon. “Kunnen wij nog tien extra startersgidsen bestellen?”, vraagt een secretariaatsmedewerker van scholengroep acht. ‘Ja natuurlijk’ is het antwoord.

Die startersgids is een van de populairste publicaties binnen ons publicatiefonds. ‘Publicatie’ in de brede betekenis van het woord. Het is in wezen een ‘welkomstbox’ voor startende leerkrachten met daarin een waaier aan nuttige documenten en ‘tips & tricks’ voor in de klas. Noem het gerust een EHBO-kit voor leerkrachten – een ‘Eerste Hulp Bij Onderwijs’. We hebben er lang aan gezwoegd en haalden de mosterd bij tientallen collega’s van verschillende diensten én uit onze scholen. Maar het resultaat lag er net op tijd – en mag gezien worden, als je het ons vraagt.

Dat is meteen ook het aspect van onze dienst waarop ik het fierst ben: onze teamspirit. Op hectische momenten – en de start van het schooljaar hoort daar ook bij – helpt iedereen elkaar. Als de twaalf mensen van ons team elk een klein deeltje voor hun rekening nemen, dan zijn we tot grootse dingen in staat. Mijn mooiste herinnering is dan ook toen we twee jaar geleden erin slaagden om al onze scholen te mobiliseren en 200.000 euro bijeen te brengen voor Music For Life. Ik voelde me werkelijk ‘high’ toen ik met die cheque naast Raymonda Verdyck (onze afgevaardigd bestuurder) stond en Siska Schoeters bijna zag  flauwvallen bij het lezen van dat bedrag.

Een groot project start bij ons altijd op dezelfde manier: we gaan rond de tafel zitten, we maken een draaiboek op en verdelen de rollen. En ja, we durven het groot zien. Natuurlijk gebeurt het wel dat iemand oppert ‘Is dit nog wel haalbaar?’. Toegegeven: hindernissen zijn er altijd; en bijsturingen dus ook. Maar het grote geheim tot succes is: samenwerking.

Ook dit schooljaar staan er weer enkele megaprojecten op de kalender. We organiseren in oktober een eigen ‘G1000’ met als doel een gedragen memorandum voor te leggen aan de nieuwe politici die in 2014 het roer overnemen. En 2014 is ook het jaar waarin het GO! zijn 25ste verjaardag viert. En het jaar waarin onze diensten verhuizen naar het nieuwe gebouw in de Willebroekkaai. En tussendoor is er nog mijn reguliere werk: een magazine  vullen, het redactieteam coördineren, een aantal campagnes begeleiden en digitale projecten opvolgen. Ja, nu moet ik toch weer even een blik op de muur van mijn bureau werpen want daarop staat in grote letters te lezen: “We wisten niet dat het onmogelijk was, dus hebben we het maar gedaan.”