De mythes over headhunters ontkracht

Guy Verloo:
“Headhunters willen enkel een opportuniteit aanbieden.”

Guy Verloo (57) is business partner bij headhuntersbureau The Future Alliance. Hij reageert op een aantal vooroordelen die over zijn beroepscategorie de ronde doen.

1. “Headhunters zijn verwerpelijk, ze komen bekwame medewerkers uit een bedrijf ‘wegsnoepen’.”

“Ik vind dat bedrijven er alles aan moeten doen om hun medewerkers te motiveren en tevreden te houden. Medewerkers die zich echt goed voelen in hun bedrijf zullen hun job heus niet zomaar opgeven. Als headhunter willen wij enkel een opportuniteit aanbieden en alleen wie denkt zich te kunnen verbeteren hapt toe.”

2. “Een headhunter kan nooit zo goed het gezochte profiel kennen als het rekruterende bedrijf zelf.”

“Door ons intakegesprek leren wij de cultuur en de missie van het bedrijf even goed kennen als het HR-departement zelf. Ik zou zelfs durven zeggen dat wij, doordat we met veel verschillende sectoren in aanraking komen, een betere kijk op de zaak hebben. HR kent in de meeste gevallen enkel de sector van het eigen bedrijf.”

3. “Headhunters vertrekken voor hun zoektocht vanuit hun eigen netwerk en doen dus aan vriendjespolitiek.”

“We vertrekken altijd vanuit de vaardigheden en de kennis die een kandidaat moet hebben en tijdens onze zoektocht identificeren we altijd eerst bedrijven en dan pas personen. In 95% van de gevallen komen die niet uit ons bestaand netwerk. Natuurlijk heeft elke headhunter wel zijn eigen netwerk, maar dat gebruiken we vooral om nieuwe klanten te vinden, zelden voor onze zoektocht naar kandidaten.”

4. “Headhunters gaan te vaak op zoek naar een witte raaf die ze toch nooit zullen vinden en negeren zo heel wat competente kandidaten.”

“We willen natuurlijk kandidaten vinden die beantwoorden aan de vaardigheden die de klant vooropstelt. De drie of vier kandidaten die we in de shortlist opnemen beantwoorden altijd voor ongeveer 90% aan het gezochte profiel. Omdat we de klant altijd de keuze willen laten, schuiven we niet één kandidaat naar voren, maar werken we met een shortlist.”

5. “Voor iemand die op zoek is naar werk is het beter om rechtstreeks in contact te komen met het rekruterende bedrijf dan op gesprek te gaan bij een headhunter. De kandidaat kan zo ook een beter salaris onderhandelen.”

“Het omgekeerde is waar: een verkennend gesprek bij een headhunter is interessanter, want wij gaan altijd eerst na in welke functie of welke sector de kandidaat geïnteresseerd is. Doordat we in contact staan met zeer veel verschillende bedrijven kunnen wij dan nagaan waar die kandidaat het best zou kunnen functioneren. Als iemand rechtstreeks bij een bedrijf gaat solliciteren, heeft hij maar één kans op een job, terwijl wij meerdere mogelijkheden kunnen aanbieden.”

“En wat de loononderhandelingen betreft: in 95% van de gevallen worden die rechtstreeks tussen de klant en de kandidaat gevoerd, dus daar zit geen verschil.”

6. “De commissie die een headhunter ontvangt is meestal een flink percentage van het salaris van de topman of –vrouw die hij weet te strikken.”

“Onze ‘fee’ kan op twee manieren berekend worden: ofwel werken we met een vast bedrag, ofwel gaat het inderdaad om een percentage op het brutosalaris. Headhuntersbureaus kunnen daarbij verschillende tarieven aanrekenen en vallen zo in een categorie ‘low’, ‘mid’ of ‘high’. Wij met The Future Alliance zitten in het middelste segment.”

“Ik wil toch ook benadrukken dat als je op een ernstige manier op zoek gaat naar een geschikte kandidaat, daar heel wat werk bij komt kijken: wij nemen, telkens met 2 personen zo’n 15 interviews af, identificeren 3 potentiële kandidaten, schrijven uitgebreide rapporten … Zo’n uitvoerig werk heeft natuurlijk zijn prijs, dat is logisch.”

In deel 1 van dit artikel ging Guy Verloo dieper in op wat een headhunter precies doet.