De maandag van Pieter De Crem

Pieter De Crem (CD&V) beleefde een hectische eerste lentedag door de deelname van België aan de oorlog in Libië. Hoe ziet zijn maandag er uit?

05.30 De wekker loopt af. Een half uur later staat mijn chauffeur voor de deur. We rijden door, want ik wil voor de files in Brussel zijn.

07.10 Mijn kabinetschef zit al achter zijn bureau. We bespreken een paar dossiers, maar onze grootste aandacht gaat naar Libië. Nog heel wat vragen zijn onbeantwoord. Blijven de F16’s in Griekenland? Wanneer kunnen ze vliegen? Hoe zullen ze worden ingezet?

07.45 Ik geef een telefonisch interview over de regeringsbeslissing aan Matin Première, het ochtendprogramma van de RTBF-radio. Om 8.15 uur vergader ik met mijn woordvoerders. We bekijken de artikels in de kranten en bereiden ons voor op de vragen die we vandaag kunnen verwachten.

10.00 Fractievergadering bij mijn partij CD&V. Ik krijg veel vragen over Libië en over de technische problemen met de Airbus in Anchorage. Om 11 uur komt de Chef Defensie komt naar mijn kabinet. Ik dring bij hem aan om open over Libië te communiceren en om woordvoerders aan te duiden die achtergrondinformatie over de F-16’s kunnen verschaffen.

12.15 Tijd voor een snelle hap. Maar ook nu wordt er mij geen rust gegund: mijn kabinetsmedewerkers overlopen samen met mij een paar dossiers die niets met Libië te maken hebben. Ook het gewone, dagelijkse werk loopt gewoon door.

12.45 Ik vertrek naar de ministerraad. Ik wandel van de Lambermontstraat naar de Wetstraat 16. Het zonnetje schijnt zalig. Ik vrees dat dit vandaag het enige moment is waarop ik er van kan genieten.
Om 13 uur start de Ministerraad. De beslissingen over Libië worden genomen.

14.15 Het halfrond van het parlement is bijna leeg als ik binnenwandel. Ik telefoneer met mijn woordvoerder en krijg een update over de middagjournaals. De bel gaat. In een mum van tijd loopt de zaal vol. De premier neemt het woord. Tijdens de zitting word ik op de hoogte gehouden over de toestand op het terrein.

16.00 Ik spreek het parlementaire halfrond toe. Ik deel mee dat de eerste F-16’s aan hun opdracht in Libië begonnen zijn. Een half uur later word ik in het smalle gangetje dat toegang geeft tot het halfrond, omstuwd door journalisten.

18.00 Samen met mijn woordvoerders leg ik de laatste hand aan het perscommuniqué over de inzet van de F-16’s. Een uur later zit ik in het journaal van VTM. Zes minuten later in dat van de VRT.

19.25 Ik wandel met mijn woordvoerder terug naar het kabinet. Voor het eerst vandaag hebben we het niet over Libië.

20.30 De deur van het kabinet valt achter me in het slot. Terug naar het thuisfront.

 

Tekst: Jan Stevens