De horeca biedt een waaier aan jobs

Een van de meest arbeidsintensieve sectoren in ons land is zeker de horeca. Die ziet zich geconfronteerd met stijgende kosten en lasten, hoewel de federale regering in juli 2015 enkele maatregelen heeft genomen om de horeca zuurstof te geven, ter begeleiding van de invoering van de geregistreerde, ‘witte’ kassa. Per jaar mogen nu tot 360 ‘goedkope’ overuren gepresteerd worden (bruto = netto). Er komen ook flexi-jobs, zodat mensen met minstens een 4/5-contract bij een andere werkgever makkelijker in de horeca kunnen bijverdienen.

 

Het contact met klanten is voor vele kandidaten de reden om in de horeca te werken. Maar de sector heeft wel meer te bieden dan jobs als kok, barman, zaalverantwoordelijke of manager in cafés, restaurants of hotels. Heel wat afgestudeerden uit hotelscholen kiezen vandaag voor bedrijfsrestaurants, cateringbedrijven en zorginstellingen. Daarnaast kunnen ze ook in de voedingsindustrie terecht, waar ook jobs aangeboden worden op zowel bachelor- als masterniveau (ingenieurs). 

 

Als broertje van de horeca is er de toeristische sector. Ondanks het feit dat 56% van de vakantiegangers zijn reis online boekt (vakantiebarometer Europ Assistance, 2015), is de rol van de reisagent of ‘travel consultant’ niet uitgespeeld, zeker als het gaat om verre of minder bekende bestemmingen.

 

Wil je het proberen in de horeca? Bekijk hier de jobs in de sector.