De blog van Ines: "Ervaring valt niet in jaren uit te drukken"

Ines Peeters
 • Leeftijd: 23 jaar
 • Diploma: Master in de Communicatiewetenschappen, VUB
 • Werkzoekende sinds zomer 2012
 • Wil:
  • Tv en reclame maken
  • Communiceren over mode, cultuur, muziek en lifestyle
  • Evenementen organiseren
  • Professioneel reizen en koekjes eten
 • Twitter: @InesP__
 • Website: I need a job job, a job is what I need

Ines studeerde af in juli 2012. Sindsdien is ze op zoek naar een job, maar die zoektocht wil niet echt vlotten. Voor Vacature houdt ze een dagboek bij met haar ervaringen.

Ervaring

Deze week denk ik er nog steeds hetzelfde over: al komt ‘swag’ aardig in de buurt, ‘ervaring’ blijft bovenaan mijn lijst van ‘woorden die ik niet kan horen’ staan.

Door de vele reacties van vorige week merk ik dat ik niet alleen ben. Sterker nog: het tegenovergestelde bestaat ook: wel ervaring, maar niet het gewenste diploma.

Daarom, lieve werkgevers, leg ik jullie voor één keer uit wat ervaring eigenlijk zou moeten betekenen. Eerst en vooral, het valt niet per se in jaren uit te drukken. Als jullie iemand jong willen aannemen, maar ook verwachten dat die al vijf jaar ervaring heeft in een vergelijkbare functie, dat gaat niet.

Ten tweede, vacatures met ‘acht jaar ervaring met Twitter, Facebook en Pinterest’? Nee. Gaat niet. Kan niet. Een duidelijke vacature, zodat je de functie juist kan inschatten, dat wil ik. Dank u.

Derde opmerking: ervaring hoeft niet enkel het aantal jaren bij een soortgelijk bedrijf te zijn. ’t Is meer dan dat. Ik zal het even voor jullie schetsen.

Dit telt ook

Vrijwilligerswerk? Oké, ik ben misschien ’s werelds slechtste padvinder omdat ik niet kan sjorren, en mijn kompas houd ik waarschijnlijk ondersteboven vast. En toch, ik heb daar wel wat geleerd. Een fuif organiseren bijvoorbeeld, of een festival, of een buitenlands kamp, of eigenlijk drie buitenlandse kampen, of leden motiveren om toch maar braaf de afwas te doen. Tel dat maar mee.

Een stage? Ik had het geluk dat mijn stage op een eiland in de Caraïben doorging, onder palmbomen en tussen dolfijnen. Zonder te weten waar ik eigenlijk ging aankomen, ben ik het vliegtuig opgestapt. Zonder een soortgelijke ervaring heb ik dat tot een goed einde gebracht. Lovende woorden van een stagebegeleider? Tel dat ook maar mee.

Studentenjobs en uitzendwerk? Dat betekent dat je wil werken, lieve werkgevers. Tel dat dus zeker mee.

Eigen projecten? Een blog, in het buitenland wonen en werken, en eventueel zelfs tekstjes op Vacature.com. Zélfs dat zou mogen tellen.

Dus, vanaf nu tellen alle verschillende soorten ervaring. Afgesproken, lieve werkgevers?

Willen we dat afspreken?

Ik weet dat jullie, lieve werkgevers, weinig tijd hebben, en dus snel door alle cv’s en motivatiebrieven moeten bladeren. Toch is het misschien verstandig om eens te kijken naar wat je echt voor je hebt. Want wie weet is die ideale kandidaat met vijf jaar ervaring en het juiste diploma wel gewoon heel saai? Wie weet is die op papier ideale kandidaat eigenlijk heel lui? Misschien is die kandidaat niet eens grappig? Ha, daar sta je dan, met je ervaring!

Dus, vanaf nu gaan we allemaal eens gek doen, en niet louter naar dingen op papier kijken, maar écht de geschikte kandidaat zoeken. Het is 2013, tijd om eens modern en vernieuwend te zijn. Willen we dat afspreken?

En nu zwijg ik een week over die ervaring. Beloofd. De mensen die mij al even volgen weten wat het is, #vdabdag. Volgende week probeer ik dat te vatten in 3000 tekens. Al zou ik er een boek over kunnen schrijven.

Lees hier ook het vorige blogbericht van Ines.