De blog van Ines: "Ervaring is mijn meest gehate woord van het moment"

Ines Peeters
 • Leeftijd: 23 jaar
 • Diploma: Master in de Communicatiewetenschappen, VUB
 • Werkzoekende sinds zomer 2012
 • Wil:
  • Tv en reclame maken
  • Communiceren over mode, cultuur, muziek en lifestyle
  • Evenementen organiseren
  • Professioneel reizen en koekjes eten
 • Twitter: @InesP__
 • Website: I need a job job, a job is what I need

Ines studeerde af in juli 2012. Sindsdien is ze op zoek naar een job, maar die zoektocht wil niet echt vlotten. Voor Vacature houdt ze een dagboek bij met haar ervaringen.

Afstuderen

Na jaren studeren was het eindelijk tijd om gekleed in een toga en met een glas champagne in de hand met hoedjes te gooien. Nog een laatste keer profiteren van een gratis receptie, dat doen studenten met een beperkt budget nu eenmaal graag. Hoera, tijd voor het echte leven, klaar voor die ene droomjob en om volwassen te worden!

Dat was vorige zomer. Ik was afgestudeerd en ik ging de rest van de wereld eens tonen wat ik in mijn mars had.

Ha. Ha. Ha. Het is begin maart, en ik heb mijn diploma in handen. Het ligt hier te blinken. Enfin, het is een A4 in een plastic map, en het ligt op mijn bureau naast de restanten van duizenden kladversies thesis.

Daar is het gestopt. Het A4’tje ligt hier stof te vergaren, net als ik. Binnenkort ga ik op mijn oude middelbare school uitleg geven over mijn studierichting van de voorbije jaren. Communicatiewetenschappen, zoals vele anderen. Hoe graag ik het ook deed, hoe graag ik er ook iets mee wil doen, ik weet niet of ik het nu nog zou aanraden.

Ps fgstdrde zkt wrk

Werk zoeken dan, want daarvoor zitten we hier tenslotte. Je studeert af, en je schrijft je in bij de VDAB. Student af, werkloze aan! Sorry, werkzoekende. Het is nog maar juli, je bent nog positief en hoopt op maximaal drie maanden zoeken.

Na een tijdje weet je perfect waar je dat moet doen. Je bekijkt de juiste websites dagelijks. Oké, om het uur zelfs. Bij momenten elke vijf minuten. Het is hopen op iets dat bij je profiel past. Hopen op een vacature die je naam schreeuwt.

In het begin ben je nog op zoek naar iets dat in de lijn van je droomjob ligt, maar al snel wordt die zoektocht breder en breder. Net zoals je heupen van het gefrustreerd koeken binnenproppen. Ondertussen ben ik ingeschreven in zowat elk interimkantoor, en vul ik mijn dagen met uitzendwerk. Letterlijk honderden brieven later sta ik nog niet veel verder.

Ervaring (vershmaring)

Het is mijn meest gehate woord van het moment: ERVARING. Het is dé reden van mijn werkloosheid. (Ik noem het al lang niet meer ‘werkzoekend zijn’.)

Bij elke motivatiebrief die ik vol enthousiasme de deur uitstuur weet ik ondertussen dat de kans groot is dat ik het standaardantwoord terugkrijg: ‘Sorry, we hebben je niet weerhouden voor deze functie, omdat we op zoek zijn naar iemand met meer ervaring. Je motivatiebrief is wel héél leuk, en we zijn er zeker van dat je een interessante en uitdagende job zal vinden.’ Niet dus.

Eén werkgever heb ik nodig. Eén werkgever met genoeg lef. Eén werkgever die kan zien ‘Goh, die Ines, die moeten we strikken, voor iemand anders ze binnenhaalt en kan opleiden tot een nieuw wonderkind’. (Oké, dat is overdreven.)

De komende weken lezen jullie hier alles over mijn zoektocht. Over mijn ervaringen (ha, ervaring!) met de VDAB, de verschillende redenen om afgewezen te worden, tot de dilemma’s over een stage. Ik zal zeuren, en jullie zullen verplicht medelijden met me hebben en hoofdschuddend lezen. Afgesproken?

Tekst: Ines Peeters