Coach bij Weight Watchers: "Mensen helpen gewicht te verliezen is een zeer dankbare job"

Naam: Valérie Fixary

Leeftijd: 39 jaar

Functie: Coach en verantwoordelijk voor opleidingen

Bedrijf: Weight Watchers

Opleiding: kapster

Bezig sinds: “In combinatie met mijn functie als kapster al 1 jaar, en sinds 3 maanden voltijds”

Salaris: “We werken onder een onafhankelijk statuut met vaste tarieven bepaald door Weight Watchers. De verloning hangt dus af van een aantal factoren, bijvoorbeeld hoeveel bijeenkomsten je organiseert.”

De zomer komt eraan, en bij velen steekt bikinistress de kop op. Valérie Fixary is coach bij Weight Watchers en begeleidt heel wat leden in het verliezen van gewicht. Wat houdt haar job precies in?

Je bent coach bij Weight Watchers, wat houdt de job precies in?

Als coach organiseer ik wekelijks een bijeenkomst voor onze leden. Als we samenkomen werken we rond een vast thema. Deze week hebben we het bijvoorbeeld over yoghurt, volgende week gaan we dieper in op barbecue. Het is dan aan mij om de bijeenkomst voor te bereiden en op te leuken met handige gebruiksvoorwerpen, gezonde recepten, basisinfo over het product, enz…

Daarnaast trek ik van bijeenkomst naar bijeenkomst. In samenspraak met de area manager ga ik op zoek naar geschikte plaatsen om die bijeenkomsten te houden. De locatie die geboekt wordt is op kosten van de coach. De leden kunnen kiezen welke bijeenkomsten ze graag bijwonen. Je zorgt er als coach daarom best voor dat je een goed bereikbare plek kiest met veel parkinggelegenheid.

Vóór de bijeenkomst maak ik de zaal klaar: ik leg de voorwerpen klaar, de producten die verkocht worden, …Daarna hou ik me bezig met het verwelkomen van de gasten. Aan het einde van iedere bijeenkomst zorg ik er voor dat ik klaarsta om eventuele vragen persoonlijk te beantwoorden. Aan de nieuwelingen leg ik het Weight Watchers programma nog eens uit.

Na de bijeenkomst ruim ik alles op en maak ik de rekening op van de vergadering: hoeveel leden waren er, hoeveel producten werden er verkocht, … Ik beheer ook de stock van de verkoopsproducten.

Bij de bijeenkomsten die vallen onder de noemer '@works' zijn het de bedrijven die Weight Watchers contacteren. We organiseren dan een aantal modules voor hun werknemers die over een aantal weken lopen.

Sinds enkele maanden mag ik ook opleidingen geven. Ik ben dus verantwoordelijk voor het klaarstomen van de nieuwe coaches.

Wat vind je leuk aan de job?

Het feit dat we een onafhankelijk statuut hebben, vind ik voordelig: je organiseert je werk zoals je het zelf wil en je kan je eigen uren kiezen.
Interessant is ook dat je veel verschillende mensen ontmoet. Omdat je mensen helpt met het verliezen van gewicht zijn ze je vaak heel dankbaar.

En wat minder leuk?

Het onafhankelijke statuut waaronder we werken is ook dubbelzinnig: je kan je eigen uren kiezen maar je moet je ook voorbereiden op minder drukke periodes.

Omdat je als coach het gezicht van de organisatie bent, moet je er voor zorgen dat je zelf de juiste verhoudingen hebt. Dat is niet altijd gemakkelijk omdat je als coach doorgaans niet zelf begeleid wordt.

Welke opleiding moet je volgen om dit beroep uit te oefenen?

Er is geen enkele opleiding vereist voor dit beroep. Wil je coach worden, dan kan je gratis een vijfdaagse opleiding volgen. Die opleiding houdt een administratief onderdeel in, de uitleg over het organiseren van de bijeenkomsten en een presentatie van de postieve en negatieve kanten van de job.

Daarna moet je stages volgen.

Als coach word je voortdurend opgeleid, met miniopleidingen over voeding, administratieve zaken, …

Is het een job voor starters?

Deze job staat open voor allerlei profielen. Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent om coach te worden.

Kan je doorgroeien binnen de organisatie?

Er zijn veel doorgroeimogelijkheden. Zelf ben ik begonnen als coach. Momenteel mag ik opleidingen geven en zou ik kunnen doorgroeien tot area manager.