Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Britse Queen draagt Belgische bh’s

De Oost-Vlaamse lingeriefabrikant Van de Velde, bekend van de merken Marie Jo en Prima Donna, kocht onlangs de hofleverancier van bh’s aan het Britse hof op. Tijd om enkele cijfers van deze Belgische multinational van naderbij te bekijken.

87%

Lingerie Van de Velde neemt een meerderheidsparticipatie van 87% in het Britse Rigby & Peller (R&P), een lingerieketen in Engeland die tevens hofleverancier is voor het Britse koningshuis. Daarvoor betaalt het bedrijf 9,1 miljoen euro. Met deze overname zijn ze in Schellebelle niet aan hun proefstuk toe: eerder kochten ze al het Spaans-Duitse Oreia, het Amerikaanse Intimacy en het Nederlandse LinCHérie op.

1960

R&P maakt sinds 1960 de bh’s van de Queen op maat, en ze mochten vroeger ook al prinses Diana en Margaret Tatcher tot hun klantenbestand rekenen. Recent deed popster Lady Gaga een beroep op de diensten van Rigby & Peller voor het slipje in de videoclip van haar hit Alejandro.

166 miljoen euro

Van de Velde begon ooit in 1919 als een kleine korsettenfabrikant, maar is ondertussen uitgegroeid tot een modebedrijf dat opereert op internationale schaal. Hoewel de productie van de lingerie niet langer in België gebeurt (wel in Tunesië en China), ligt het kloppende hart van de organisatie wel nog steeds in Schellebelle. En het gaat goed: in 2010 haalde het bedrijf een omzet van 166,3 miljoen euro. Daarmee vergeleken is Rigby & Keller klein bier: zij haalden een omzet van 11,5 miljoen euro.

8 silhouetten

Doorheen de geschiedenis van het bedrijf stond innovatie steeds centraal: de evolutie van korsetten naar bh’s, het gebruik van nieuwe en comfortabelere stoffen, de creatie van mode met winter- en zomercollecties… Voor de komende herfst- en wintercollecties ging het bedrijf een partnership aan voor acht silhouetten met de Belgische ontwerpster Veronique Branquinho, nadat vorig jaar A.F. Vandevorst een collectie tekende.