Belgische R&D-bedrijven werven aan

Brainstormen, creëren, proberen, doorbraken vinden: innovatie neemt vele vormen aan, van productontwikkeling over bedrijfsinnovatie tot open innovatie, als bedrijven gezamenlijk onderzoek voeren en ideeën uitwisselen. Innovatie komt er niet vanzelf, daar heb je Research & Development voor nodig. Hoe het is om in R&D te werken, lees je in deze getuigenissen van drie toonaangevende Belgische bedrijven.

 

Imec: samenwerking met de Samsungs van deze wereld

Zonder overdrijven mag gezegd worden dat Imec in Heverlee wereldleider is in de ontwikkeling van elektronica. “Onze ingenieurs werken hard om de transistoren op chips steeds kleiner te maken, waardoor de computing power van toestellen spectaculair omhoog gaat,” zegt executive vice president HR Hubert De Neve. “Alle grote spelers op de markt – Intel, Samsung, Sony, ASML – werken met Imec samen. De technologie die we hier ontwikkelen, zie je in de gezondheidszorg en in domeinen als domotica, landbouw of autonoom.”

Om al die ontwikkelingen ruim baan te geven, groeit Imec jaarlijks met 50 tot 80 nieuwe werknemers. Momenteel werken er ongeveer 2.300 mensen en staan er meer dan honderd jobs open. De Neve: “We zoeken onderzoekers, lab-assistenten, operatoren, designers, managers. Doordat het toepassingsgebied van nano-elektronica steeds groter wordt, komen nu ook opleidingen als bio-ingenieur in ons vizier.”

 

CREAX bedacht kleurloos bier voor AB InBev

Het Kortrijkse bedrijf CREAX, dat vijftien jaar geleden het levenslicht zag, helpt bedrijven om creatief en innovatief te zijn. “We staan bedrijven bij om de volgende generatie van hun producten te ontwikkelen, van consumer goods tot farmaceutica. Daarnaast helpen we ze om technologische problemen op te lossen en zoeken we naar nieuwe toepassingen en markten voor een bestaand product, proces of technologie,” vertellen managing partners Mathieu Mottrie en Jef Vandenberghe.

Voorbeelden van CREAX-kindjes? “Het proces om kleurloos bier te maken voor AB InBev, of recenter de nieuwe Digicorderdoos van Telenet, dunner en eenvoudiger te vullen en te stapelen. Aan een project werken altijd mensen met een heel verschillende achtergrond samen. Dat garandeert een frisse blik en het garandeert ook dat we anders denken dan de klant.”

CREAX telt momenteel vijftien werknemers. “We plannen dit jaar een uitbreiding met twee tot drie mensen”, vertelt Mottrie. “Kandidaten moeten technische kennis hebben, maar ze moeten ook in de CREAX-familie passen. We zijn een jong en dynamisch team met weinig hiërarchie.”

 

Verhaert: betaalterminals in tankstations

Al sinds 1969 helpt Verhaert uit Kruibeke grote bedrijven, maar ook kmo’s en start-ups bij de ontwikkeling en uitvoering van innovatieprojecten. Peter Roels is verantwoordelijk voor de rekrutering: “Wij werken in verschillende domeinen: medische sector, industrie, software, noem maar op. Wij zijn bij het hele proces betrokken, van het idee tot en met de productie van prototypes. Niemand heeft het hele spectrum onder de knie zoals wij.”

Iedereen is al met producten in contact gekomen die bij Verhaert zijn ontstaan. “Wij hebben bijvoorbeeld de eerste betaalterminals in tankstations en bankautomaten ontworpen. Ook een aantal koffieautomaten, vendingmachines en een tapinstallatie zagen hier het levenslicht.”

Verhaert heeft momenteel ongeveer zeventig mensen in dienst. “Vorig jaar hebben we achttien mensen aangeworven, momenteel staan er zo’n zeven vacatures open.”

Bekijk hier alle R&D vacatures