Belgisch talent bij Coolblue: “Vertrouwen van de klant winnen”

Toen de Nederlandse webshop Coolblue acht jaar geleden de grens overstak, ging landgenoot Jeroen Van Camp er aan de slag. Vandaag staat hij als Manager Bezorging in voor de distributie van de bestellingen in België en Nederland. “We zitten nog niet aan het einde van het verhaal van e-commerce,” zegt hij.

 

Hoe Nederlands is het bedrijf?
“Er heerst een cultuurverschil tussen Belgen en Nederlanders. Dat is ook de reden waarom we in België lokaal zijn verankerd met een eigen hoofdkantoor, servicecenter en winkels. Coolblue telt 1.000 werknemers, van wie 100 in België. Onze klanten vinden het fijn om voor advies of hulp bij een Belg terecht te kunnen. We willen onze Belgische klanten bedienen op een manier die vertrouwd aanvoelt.”

Er is geen Belgische Coolblue, bol.com of Zalando. Lopen wij achter?
"Achterop hinken is niet echt het juiste woord. Het begint al aan de basis. Qua breedbandverbindingen staat Nederland enkele jaren voor op België, waardoor de e-commerce er ook sneller kon groeien. Hetzelfde zien we ook in het gebruik van de sociale media en de mobiele variant van websites. Het verschil in technische ontwikkeling is nu gelukkig wel kleiner.”

 

Zondag = leveringsdag

De toekomst ligt bij e-commerce, klinkt het. Toch openden jullie twee fysieke winkels.
“Onze klanten hebben daarvoor gekozen. Zij waarderen de fysieke aanwezigheid. In onze winkels werken mensen die gespecialiseerd zijn in bepaalde productgroepen. Bovendien zijn onze winkels relatief klein en bestaat een derde van de oppervlakte uit een servicepunt. Ten slotte fungeert de winkel ook als afhaalpunt. We merken dat wie zijn bestelling komt afhalen, de volgende keer wel thuis laat leveren. Het draait echt om vertrouwen winnen en om een band opbouwen met de klanten. We willen ze benaderen op de manier waarop zij dat willen. Of dat nu via de webshop, de winkel of sociale media is.”

Er heerst een echte leveringsstrijd tussen de verschillende winkels. Jullie bezorgen ook pakjes op zondag.

“Zondag is de dag dat je vaak thuis bent en de tijd hebt om een product te ontvangen en uit te proberen. Ook hier kwam de vraag van de klant. Uit onze cijfers blijkt dat het werkt. Ondertussen leveren we in het weekend evenveel als in de week en zijn we met de helft gegroeid.”

Hoe zie je de e-commerce evolueren?
“Alles zal nog sneller geleverd worden, dat zie je vandaag ook al. Het leveringsmoment kiezen zal in de toekomst nog concreter en preciezer kunnen. Ook de communicatie zal beter zijn. Als je bestelling op zondag geleverd wordt, krijg je zondagochtend een bericht wanneer precies. In Nederland doen we dat al en binnenkort voeren we het ook hier in.”

Volgens Jan Vandenneucker van bpost beseft de consument niet dat die service een kostprijs heeft.
“Bij Coolblue houden we rekening met twee pijlers: de klantentevredenheid en de winstgevendheid. We aanvaarden nu bestellingen tot middernacht. Die kunnen we de volgende dag nog leveren. Kunnen we dat nog uitbreiden naar bijvoorbeeld 1, 2 of 3 uur ’s nachts? Misschien wel, maar dan zullen we eerst nagaan voor hoeveel klanten dat echt een meerwaarde is en of het wel een interessante investering is.”

Op zoek naar een job in e-commerce?
www.vacature.com/jobsecommerce