Belgisch talent bij Albert Heijn: “Luisteren naar de klant”

Albert Heijn bouwt aan een succesverhaal. De grootste supermarktketen van Nederland raakt stilaan verankerd in België. Vier jaar na de opening van de eerste winkel telt ons land nu dertig filialen, een webshop en bijna 2.000 medewerkers. “We blijven trouw aan onze Nederlandse identiteit, maar verliezen de Belgische consument niet uit het oog. Het is die combinatie die ons zo succesvol maakt,” zegt marketing manager Kevin Vonckx.

 

Hoe verschilt de visie van Albert Heijn met die van Belgische retailers?
“De visie van Albert Heijn is natuurlijk gelinkt aan de Nederlandse cultuur. Ze hechten veel belang aan dialoog en gesprek. Samenwerken en menselijk contact zijn heel belangrijk. Nederlanders zijn heel eerlijk, zonder een oordeel te vellen. Het is prettig om je mening te kunnen geven zonder bang te moeten zijn om iemand voor het hoofd te stoten. We blijven enerzijds trouw aan onze Nederlandse identiteit, maar verliezen anderzijds de Belgische consument niet uit het oog. Het is die combinatie die ons zo succesvol maakt. De Albert Heijnformule in België is natuurlijk gebaseerd op de formule in Nederland, maar we hebben ze aangepast aan de Belgische markt. Dat gaat niet alleen over de producten die we aanbieden, maar ook de manier waarop we met de klant en de medewerkers omgaan. We hebben de Nederlandse invloeden niet klakkeloos overgenomen, want hoewel we buurlanden zijn, is de cultuur toch heel verschillend. Dat mogen we niet uit het oog verliezen.”

 

Jullie hebben net een webshop in België opgestart.
Op 16 maart 2011 hebben we onze eerste winkel geopend. Exact vier jaar later zijn we met onze webshop in België gestart. We proberen hetzelfde principe van de fysieke winkels toe te passen: luisteren naar de klant. Hierbij bekijken we of de Belgische webklant anders is dan de Nederlandse. Kunnen we daaruit iets leren? Hoe kunnen we het beter doen? Wat zijn de sterke punten? Deze vragen zijn we nu volop aan het beantwoorden. Hoewel we merken dat het een succes is, leren we dagelijks nog veel bij. Nu zijn er vier Pick Up Points: in Wilrijk, Lokeren, Gent en Kontich. We zijn heel tevreden met het aantal geplaatste orders. Wat ons wel opvalt in vergelijking met Nederland, is dat het online winkelkarretje van de Belg voller is. De Nederlandse consument koopt vaker dan de Belgische, maar wij kopen telkens iets meer.”

 

Jullie leveren niet aan huis. Is dat iets voor later?
“We zijn nog maar pas begonnen met de e-shop. We zullen eerst kijken hoe dat loopt. Daarom kan ik daar vandaag nog geen antwoord op geven.”

 

Er zijn concurrenten die het wel doen. Is er een strijd tussen de retailers?
“De consument wil graag online shoppen en dan kun je als retailer niet achterblijven. We zijn in deze fase nog veel aan het bijleren. Hoever we daarin zullen gaan, hangt ook af van wat de klant van ons verwacht, maar het is wel de bedoeling om verder te gaan in het e-commerceverhaal. Steeds meer mensen shoppen online en steeds vaker kopen ze ook voeding. Er is dus nog veel groeipotentieel.”

 

Op zoek naar een job in retail?
www.vacature.com/jobsretail