Bankovervallen brengen weinig op

Werklozen die een carrière als bankovervaller overwegen, laten dit plan best varen. Naast morele en andere bezwaren blijkt nu immers ook dat die vorm van criminaliteit helemaal niet zo veel geld opbrengt.

Het klinkt misschien verrassend voor wie veel Hollywoodfilms bekijkt, maar een bankovervaller verdient in de regel niet veel meer dan bijvoorbeeld een tandartsassistent. Dat blijkt uit een recente studie die verscheen in ‘Significance’, een wetenschappelijk magazine uitgegeven door de Britse Royal Statistical Society en de American Statistical Association.

In de Verenigde Staten leverde een bankoverval volgens gegevens uit 2006 gemiddeld een schamele 4.330 dollar (3.335 euro) op. In het Verenigd Koninkrijk is dat 20.331 pond (25.440 euro). Daarbij moet je wel weten dat een derde van de bankovervallen verijdeld kan worden, wat betekent dat de gemiddelde opbrengst van een succesvolle bankoverval zo’n 30.000 pond (37.539 euro) is.

Weet ook dat zowel in de VS als het VK 20% van de overvallers achteraf gevat wordt en dat de politie  het geld meestal kan recupereren, waardoor de gemiddelde opbrengst eigenlijk nog minder is.

Tip: werk in team

Overvallers die graag een iets royalere buit binnenhalen doen er goed aan met een wapen in de hand een bank binnen te stappen. Gewapende overvallen brengen gemiddeld namelijk 10.301 pond (12.890 euro) meer op dan ongewapende overvallen. Enig risico: de straffen die je daardoor riskeert zijn ook zwaarder.

Een andere mogelijkheid is in team opereren. Dit verhoogt de opbrengst gemiddeld met 9.033 pond (11.303 euro). Bendes – en dat kan je zien in films als ‘Point Break’ en ‘Inside Man’ – zijn in de regel namelijk beter georganiseerd. Ook deze optie heeft evenwel ook een nadeel: doordat je met je kompanen moet delen daalt de opbrengst per persoon tot 12.706 pond (15.878 euro).

Eén overval volstaat niet

Conclusie van de auteurs van het artikel: één enkele geslaagde bankoverval betekent nog niet dat je de rest van je leven in luxe zal kunnen baden. Je zal er hooguit een aantal maanden mee kunnen overleven. Waag je je aan meerdere overvallen, dan groeit natuurlijk ook de kans dat je gevat wordt.

Na vier overvallen is de kans groter dat je achter de tralies zit, dan dat je nog vrij rondloopt, zo stellen de auteurs van het artikel. De criminelen zelf lijken dit ook te beseffen, want zowel in de VS als in het VK zijn het aantal gewapende en ongewapende overvallen gedaald. Volgens statistieken van de FBI waren er in 2008 nog 6.700 overvallen in de VS, tegenover 5.014 in 2011. Ook in ons land is er overigens een dalende trend merkbaar. In 2000 werden 7.665 diefstallen met geweld gepleegd. In 2010 waren dat er nog 5.273.

Moraal van het verhaal volgens de auteurs? “Succesvolle criminelen houden zich bezig met econometrie, niet met bankovervallen.”

Bron: abcnews