Achter de schermen bij Niko, producent van lichtschakelaars

De lichtschakelaars van Niko: we kennen ze allemaal. Hoe eenvoudig ze er ook uitzien, er komt een flinke dosis engineering aan te pas. Bovendien zet Niko volop in op home automation. Dat vernemen we van de medewerkers op de productievestiging in Sint-Niklaas.

 

Betrokkenheid van werknemers stimuleren

Marc Van Heck is diensthoofd gereedschapsmakerij en spuitgietafdeling. Hij begon 26 jaar geleden zelf aan de machines in de gereedschapsmakerij. In 2008 kwam hij aan het hoofd van die afdeling, in januari kwam de spuitgietafdeling erbij. “De laatste vijf jaar is de fabriek enorm geëvolueerd. De medewerkers zijn nu meer bij het proces betrokken. Willen we de productie verbeteren, dan gaan we bij hen te rade.”

 

De gereedschapsmakerij staat in voor de aanmaak en het onderhoud van productiegereedschappen. “Draaien, frezen, slijpen, EDM, het gebeurt allemaal in de gereedschapsmakerij, ook voor prototyping en onderdelen voor de automatisatie. In de spuitgietafdeling worden alle kunststofonderdelen geproduceerd. Na productie gaan ze via regelkringen of het magazijn naar de montageafdelingen die zorgen voor de definitieve montage van de diverse functies.”

 

Investeren in Belgische productie

Hendrik Van Hove werkt sinds januari voor Niko, als procesingenieur binnen de automatische montage. “Daarvoor was ik aan de slag in de automotive. Dat Niko een Belgisch bedrijf is en blijft investeren in zijn productievestiging in eigen land heeft me zeker over de streep getrokken om hier aan de slag te gaan.”

 

Van Hove zorgt ervoor dat de machines om het schakelmateriaal samen te stellen correct werken. “Ik beslis wanneer er interventies nodig zijn door de onderhoudsmedewerkers of vanuit engineering. Als er nieuwe producten in aantocht zijn, zit ik met de collega’s van R&D samen om na te gaan hoe we ze efficiënt kunnen produceren. Het doet me wel wat als je de nieuwe producten uiteindelijk van de band ziet rollen en bij mensen thuis ziet hangen.”

 

Gebruiksvriendelijkheid van je product moet je testen

Isabelle Van Overloop is teamleader R&D delivery fase en product manager ad interim. “Toen ik bij Niko begon te werken, vroeg ik me af of ‘een lichtschakelaar en een stopcontact’ me voldoende uitdaging zouden bieden", vertelt ze. "Bijna acht jaar later ben ik daar meer dan ooit van overtuigd. Er liggen nog veel ontwikkelingen op ons te wachten, bijvoorbeeld rond home automation “

 

Van Overloop stuurde tot voor kort op de R&D-afdeling een team software developers aan. Nu vervangt ze tijdelijk een collega op marketing. “In beide rollen komt mijn achtergrond als productontwikkelaar goed van pas. In die opleiding heb ik geleerd om steeds vanuit de eindklant (en in dit geval ook de installateur) te denken. Veel ontwerpers denken: ‘Als ik het begrijp, begrijpt iedereen het.’ Maar dat klopt niet. Gebruiksvriendelijkheid krijg je pas door je product bij je doelgroep te onderzoeken en daarna te testen.”

 

Van Overloop beschouwt het als een groot voordeel dat de productieafdeling zo dichtbij zit. “ We kunnen aan de collega’s van productie meteen vragen of een idee in een proces te gieten is en welke wijzigingen nodig zijn om het efficiënt te laten verlopen.”

 

Radicaal digitaal

“Vroeger draaide R&D bij Niko vooral rond ontwikkeling van nieuwe schakelaars of dimmers en in mindere mate rond software", zegt Joris Gorinsek, software architect bij R&D. "Met de digitalisering is die verhouding veranderd. Dat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, maakt het voor ons des te uitdagender om oplossingen te bedenken. Met de gegevens die smartphones en smartwatches registreren, kun je in je huis allerlei dingen laten gebeuren. Waar we over vijf jaar zullen staan, is vandaag moeilijk te voorspellen. Gelukkig hebben we veel kennis en ervaring in huis om ook onze activiteiten in de digitale wereld verder uit te bouwen.”