9 vuile, maar goedbetaalde jobs

“It’s a dirty job, but someone’s gotta do it” wordt wel eens gezegd en zo is het maar net. Aan sommige jobs zit letterlijk een reukje en wie ervoor kiest mag niet vies zijn om zijn handen vuil te maken. Gelukkig worden veel van deze jobs erg aardig betaald.

1. Lijkschouwer

Een klinisch patholoog of lijkschouwer is een arts die gespecialiseerd is in het achterhalen van de doodsoorzaak van een overledene. Vaak wordt hij ingeschakeld in een forensisch onderzoek.

In Vlaanderen kan een lijkschouwer rekenen op een gemiddeld jaarlijks brutohonorarium van 302.463 euro (supplementen inbegrepen), wat neerkomt op 25.205 euro bruto per maand.

2. Urgentiearts

Als dokter op de spoedafdeling van een ziekenhuis word je geconfronteerd met heel wat bloederige taferelen. Je verantwoordelijkheid is ook niet min, want jouw koelbloedige ingrijpen is vaak bepalend voor leven of dood.

Op jaarbasis hebben spoedartsen in Vlaanderen een gemiddeld brutohonorarium van 226.972 euro (supplementen inbegrepen). Maandelijks is dat dan 18.914 euro.

3. Prosector

Een prosector (letterlijk: voorsnijder) is iemand die menselijke of dierlijke lichamen ontleedt. Aan de universiteit prepareert hij onder toezicht van een hoogleraar lijken, zodat deze gebruikt kunnen worden in anatomische lessen. Een prosector onderzoekt de binnengebrachte lichamen, balsemt ze en herstelt ze eventueel achteraf. Vreemd genoeg heb je voor deze job geen enkele medische achtergrond of diploma nodig.

Je kan er maandelijks zo’n 3.400 euro bruto mee verdienen.

4. Begrafenisondernemer

Wie een sterfgeval in de familie heeft komt al snel bij een begrafenisondernemer terecht. Deze biedt een hele reeks diensten aan, van administratieve taken zoals de aangifte van het overlijden tot meer fysieke taken zoals het opbaren van de overledene.

Het werk is zowel fysiek als mentaal erg zwaar, vergt enorm veel empathie en de werkuren zijn onregelmatig. Toch zit een zelfstandige begrafenisondernemer zelden om klanten verlegen.

5. Crime Scene Cleaner

Politiediensten, begrafenisondernemers en particulieren kunnen bij een Crime Scene Cleaner terecht om de sporen van een gewelddadig overlijden te laten uitwissen. Deze gespecialiseerde schoonmakers verwijderen op de plaats van de misdaad alle lichaamsresten en bloedsporen. Indien nodig neutraliseren ze ook lijkgeuren.

In België zijn er maar enkele zelfstandige ondernemers actief op deze nichemarkt.

6. Mondhygiënist

Een hele dag in patiënten hun mond zitten turen om rotte tanden en ontstoken tandvlees te verzorgen, je moet het willen doen. Toch is mondhygiënist een job die aan een opmars bezig is. Je kan in deze functie aan de slag in een ziekenhuis, in team met een tandarts of je kan je eigen praktijk beginnen. Bruto kan je er maandelijks zo’n 1.950 tot ruim 3.100 euro mee verdienen.

7. Loodgieter

Voor wie met een overgelopen toilet of een verstopte afvoer te kampen heeft, is een loodgieter een redder in nood. Naast veel vuil werk komt er bij deze job gelukkig ook properder werk kijken, zoals de installatie van nieuwe buizen. Wie ooit al een loodgieter gebeld heeft, weet dat deze zelfstandigen in de regel erg drukbezet zijn.

8. Medewerker van een ruimdienst

Wat je aantreft in een septische put, een regenput, vetput of bezinkput is niet van het aangenaamste of meest welriekende. Toch moet om de zoveel tijd iemand de taak op zich nemen om deze putten te ledigen of te reinigen. Ruimdiensten houden zich daarnaast vaak ook bezig met ontstoppen of met het verhelpen van geurhinder.

9. Vuilnisophaler

Voor weinig mensen is ‘achter de vuilkar lopen’ echt een droomjob, maar voor een functie zonder diplomavereisten valt het gemiddelde maandloon van 2.311 euro bruto goed mee. Bovendien kan je in de meeste gevallen genieten van interessante extralegale voordelen zoals maaltijdcheques en een hospitalisatieverzekering.

Bronnen loongegevens: FOD Economie, Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, interviews Vacature