8 beroepen waar je dik van wordt

Je kan gerust stellen dat werken niet zonder gevaar is voor de slanke lijn: twee op vijf werknemers zijn verdikt sinds ze aan de slag gingen, en de meerderheid wijt dit aan zijn job. Wat zijn de beroepen die je dik maken?

De Amerikaanse site CareerBuilder doet regelmatig een enquête over gewichtstoename op het werk. De studie, waaraan 3.600 mensen deelnemen, toont dat 41% van de werknemers verdikt zijn. Amper 16% van de ondervraagden verloor gewicht sinds ze aan de arbeid gingen.

Wat zijn de risicoberoepen? De lijst is vrij verrassend ...

 

Beroep

1

Administratief assistent (69%)

2

Ingenieur (56%)

3

Leerkracht / instructeur (51%)

4

Verpleegkundige (51%)

5

IT'er (51%)

6

Jurist (48%)

7

Machinebedienaar (45%)

8

Wetenschapper (39%)

Vooral zittende beroepen die veel stress met zich meebrengen lijken risico te lopen.

Het onderzoek bracht ook enkele beroepen aan het licht die blijkbaar helpen om je gewicht onder controle te houden: verkoper in een winkel, marketing- en PR-verantwoordelijke en cateraar.

 

Waarom verdikken we?

56% van de werknemers wijt hun gewichtstoename aan het sedentaire, passieve karakter van bureaujobs. Het merendeel van hen verlaat hun bureau niet, tenzij om een kop koffie te halen of even naar het toilet te gaan.

Meer dan de helft (54%) van de werknemers zegt dat ze minstens één keer per week uit eten gaan. Een kwart doet dat zelfs drie keer of meer per week. Een grote meerderheid (70%) eet op het werk ook snacks gedurende de dag. 8% eet minstens één keer per week iets uit de snoepautomaat als lunch.

Aan de andere kant zegt 59% van de werknemers regelmatig te sporten. 45% doet dit zelfs minstens drie keer per week. Slechts 11% doet nooit aan sport.

Als een werkgever een gymlokaal voorziet, dan maakt 36% daar ook effectief gebruik van. Alleen zijn er volgens het onderzoek maar drie op de tien werkplaatsen die dit voorzien.