7 jobs voor wie van alcohol houdt

Je lust wel een glaasje? Slaat zelden bier, wijn of likeur af? Kortom: je vindt alcohol gewoon top? Dan heb je er misschien wel al van gedroomd om van deze passie je beroep te maken.

Helaas bestaat de job van professioneel caféganger niet en met een ladderzatte medewerker kan geen enkel bedrijf iets aanvangen. Toch bestaan er een aantal beroepen waarbij koning alcohol volledig centraal staat.

1. Mixologist

Zeg nooit zomaar ‘barman’ tegen een mixologist. Terwijl de eerste gewoon een beetje achter zijn toog staat en geen interesse heeft in het wat en hoe van de drankjes die hij serveert, doorgrondt de tweede in detail de ingrediënten van cocktails en kent hij er ook de ontstaansgeschiedenis van.

Wat een mixologist doet is te vergelijken met het werk van een goede chef-kok. Hij mixt erop los met ingrediënten zoals geestrijke dranken, sappen, soda en soms zelfs room en eieren.  Hij maakt nieuwe versies van klassieke recepten en moet natuurlijk af en toe proeven om na te gaan of de smaak van zijn mengsel wel volledig goed zit.

2. Barconsulent

Als barconsulent bedenk je het concept, het design en het businessplan van nachtclubs en cafés. Hoe ziet de toog eruit? Waarmee worden de wanden gedecoreerd? Welke cocktails komen er op de kaart? Allemaal belangrijke vragen die je onder het genot van een drankje kan proberen te beantwoorden.

Hoezo, dat heeft geen pas? Je moet toch op de hoogte blijven van de nieuwste trends in de wondere wereld van de bars en de alcoholische dranken?

3. Ambachtelijk stoker van likeur

Artisanale producten zijn hip! Denk maar aan de groeiende vraag naar ambachtelijk gemaakte kaas, zeepjes of juwelen. Ook alcohol kan perfect in dat rijtje geplaatst worden. Je eigen wodka, whisky of jenever stoken en hem laten rijpen tot de perfectie: het spreekt erg tot de verbeelding van de ware drankliefhebber.

Na het vergisten en destilleren van vruchten of granen moet je natuurlijk proeven of je product wel voldoet aan de kwaliteitseisen om verkocht te kunnen worden. Ah, wat is het heerlijk werken op het snijpunt van ondernemerschap met ambacht en liefde voor sterke drank.

4. Wijncriticus

In dit beroep komt de ‘gehele wijnliefhebber’ aan zijn trekken. Je moet namelijk op de hoogte zijn van de geschiedenis, productiemethoden en geografie om wijnen perfect te kunnen doorgronden.

Je goochelt met termen als Cabernet, Merlot, Riesling en Syrah en maakt gewag van ‘een fijne neus’, ‘een sterke body’, ‘krachtige afdronk’ en ‘toetsen van perzik en slagroom’.

Met je pen roep je een hele wereld van smaaksensaties op en laat je je lezers de meest verbluffende aroma’s ontdekken zonder dat zij deze zelf ooit geproefd hebben. Jij daarentegen doet niets anders.

5. Productmanager voor drank

Of het nu gaat om bier, wijn of likeur: als productmanager moet je de drank die je aan de man probeert te brengen van binnen en van buiten kennen. Je doel? Ervoor zorgen dat de naam van jouw product niet meer weg te denken is bij de consument en de handelaars.

Je zal marketingstrategieën moeten uitwerken en nieuwe doelgroepen aanboren, maar gelukkig mag je ook regelmatig zelf een glaasje aan de lippen zetten. Niet alleen je eigen product moet je door en door kennen, maar ook van wat de concurrentie serveert moet je nauwgezet op de hoogte blijven.

6. Oenoloog

Je benadert een goed glas wijn niet alleen graag met je smaakpapillen, maar ook met je geoefende oog voor wetenschappen? Dan is oenoloog misschien wel de geknipte job voor jou.

Als onderzoeksmedewerker of hoofd van de wijnproductie kan je ingeschakeld worden in het hele proces van de ‘vinificatie’: van de keuze van de druiven tot de keuring van het eindproduct. En ook proeven komt daar natuurlijk bij kijken.

Bewijs van het feit dat oenologie serieus genomen wordt als wetenschap: in verschillende universiteiten in Frankrijk, Zuid-Afrika en Australië is er aan dit vak een aparte faculteit gewijd.

7. Biersommelier

Wijnexperten hebben geen alleenrecht meer op een flinke portie professioneel alcoholisch snobisme. Net zoals ambachtelijk gestookte likeuren liggen ook artisanale bieren momenteel goed in de markt. En de job die daarmee gepaard gaat is die van de biersommelier.

Rekening houdend met de kruidige noten in bepaalde streekbieren of de kwaliteiten van een geïmporteerde stout helpt de biersommelier ‘foodies’ bij het pairen van gerechten en bier.

De volgende keer dat je moeder, vriendin of vrouw je nog eens met een blik bier in de zetel betrapt kan je dus gewoon zeggen dat je volop aan je carrière aan het werken bent. Schol!

Bron: jobs.aol.com