7 droomjobs voor sportliefhebbers

Of het nu voetbal, wielrennen, tennis of veldrijden is: sport blijft de gemoederen van menige Vlaming beroeren. Voor velen is het een regelrechte passie, maar toch blijft het supporteren meestal beperkt tot de weekends en andere vrije momenten. Nochtans is het ook mogelijk om een carrière op te hangen aan je liefde voor sport. Niet dat de jobs in die sector zo dik gezaaid zijn, maar ze bestaan wel degelijk.

1. Coach

Iedereen die ooit deel uitmaakte van een sportteam herinnert zich nog zijn coach. Dat is omdat coaches over het algemeen helpen om onze vaardigheden te ontwikkelen, zowel de sportieve als de andere. Als je je jaren bekwaamd hebt in een bepaalde sport en over genoeg capaciteiten beschikt om een team te kunnen leiden, dan kan je misschien een carrière als coach overwegen.

2. Sportleraar

De job van sportleerkracht wordt niet altijd naar waarde geschat, maar toch zijn er ook heel wat positieve kanten aan. Zo moet je je bijvoorbeeld niet concentreren op één welbepaalde sport, maar kan je in je lessen zowel gymnastiek, voetbal, atletiek als andere sporten inlassen.

3. Regisseur van sportwedstrijden

Als je van sport houdt, zelf geen fysieke inspanningen wil doen, maar wel een regisseursdiploma op zak hebt, dan kan je bijvoorbeeld overwegen om tv-programma’s over sport te maken. Je denkt dan mee over de invulling van sportshows, leidt een team van cameramannen en beslist welke fases van de wedstrijden er in beeld komen en vanuit welk standpunt.

4. Sportcommentator

Nog een job in de media en zeker geen gemakkelijke. Je moet over een enorme parate kennis beschikken, steeds kunnen inschatten wat er precies gebeurt en je publiek weten te begeesteren met enthousiaste commentaar die bovendien to the point is.

5. Sportfotograaf

Een goede sportfotograaf weet net dat ene moment vast te leggen dat de hele wedstrijd samenvat. Daarvoor is een perfect gevoel van timing, een artistiek oog en soms een portie geluk nodig. Oefenen kan je doen aan de zijlijn bij lokale ploegen of op trainingen.

6. PR-verantwoordelijke

Net als een popster, acteur of bekende schrijver hebben ook sportteams en individuele sporters een PR-verantwoordelijke nodig. Het gaat om iemand die de brug slaat tussen de sporter enerzijds en de pers en de supporters anderzijds. Je regelt interviews, bedenkt promotionele acties en – iets wat tegenwoordig steeds belangrijker wordt – regelt de communicatie via kanalen als Facebook en Twitter.

7. Sportmanager

Sport is business en dus moet er ook iemand de zakelijke kant van het gebeuren in goede banen leiden. In feite is ‘sportmanager’ niet één functie, maar zijn het er meerdere. De voorzitter tekent de strategische lijnen van een club uit, maar er zijn ook mensen die zich moeten bezighouden met het beheer van het stadion, de merchandising, de contracten met de sporters en nog heel wat andere aspecten.

Bron: savvysugar.com