6 gehate beroepen

Sommigen vrezen de vraag "En, wat doe je voor werk?", omdat hun beroep maatschappelijk niet erg goed in de markt ligt. Parkeerwachters of telemarketers krijgen bij de uitvoering van hun job soms venijnige verwijten naar het hoofd geslingerd, en ook tandartsen hebben niet meteen een fanclub opgebouwd. Maar welke gehate beroepen zijn er nog meer?

1. Tandarts

Een heel deel van de bevolking heeft een irrationele angst voor het jaarlijkse tandartsbezoek. In films worden tandartsen bovendien regelmatig voorgesteld als regelrechte sadisten, wat het imago van deze beroepsgroep niet echt vooruit helpt. Nochtans is een tandartsbezoek in de meeste gevallen hoogstens licht oncomfortabel, en gaat de wetenschap er altijd op vooruit…

2. Tabakscontroleur

Sinds 1 juli 2011 geldt een volledig rookverbod in de Belgische horeca, en niet alleen meer in etablissementen waar ook eten wordt geserveerd. De tabakscontroleurs krijgen dus een hoop te controleren handelszaken erbij, en de patrons zien hen niet allemaal even graag komen. Vooral een harde kern rokers is hoegenaamd niet opgezet met dit rookverbod, en zijn al helemaal niet tuk op een bezoek van de tabakscontroleur.

3. Politicus

Na de zoveelste politieke crisis krijgen de politici in ons land steeds minder respect van de Belgische onderdanen. Sowieso bestaat een vooroordeel tegen politici dat het profiteurs en zakkenvullers zijn, en veel geld verdienen op de kap van de hard werkende burger.

4. Telemarketer

Weinig mensen zetten hun beste beentje voor wanneer ze een televerkoper aan de lijn hebben die onmisbare encyclopedieën of een goedkoper telefoonabonnement wil slijten. Eerder wordt de telefoon gewoon dichtgegooid, onderbreekt men de verkoper, of steekt men af in een woedende tirade zodat de arme man zeker niet meer terug durft te bellen.

5. Deurwaarder

Iemand die gaat lopen met je persoonlijke bezittingen, en daartoe zelfs wettelijk gemachtigd is, zal nooit met open armen ontvangen worden. Wie ooit met lede ogen moest aanzien hoe zijn of haar huis werd leeggehaald, zal zeker beamen dat de gerechtsdeurwaarder geen welgekomen gast is; en de deurwaarders zelf krijgen vaak verwijten naar het hoofd geslingerd.

6. Parkeerwachter

Meestal zijn ze genadeloos: als je parkeerticket verlopen is, moet je niet hopen op veel begrip. Velen gaan ermee in discussie, slechts weinigen winnen het pleit. In hun wijde, veelal kleurrijke regenjassen en met een printertje in de hand is deze beroepscategorie van ver herkenbaar. Dagelijks krijgen ze hun deel giftige blikken in hun richting, maar voor hun job moeten ze wel door weer en wind.