6 beroepen waarbij je gratis kan eten

Sommige werknemers kunnen elke dag gratis eten. Toevallig, omdat het verplicht is of omdat voeding gewoon integraal deel uitmaakt van hun job. Ontdek zes beroepen waarbij je je nooit zorgen moet maken over een lunch.

Voor het merendeel van de werknemers betekent eten op het werk snel-snel in de cafetaria wat pasta of een broodje naar binnen proppen alvorens het werk te hervatten. Maar voor sommige anderen is eten een wezenlijk onderdeel van hun job.

Ziehier ons lijstje ‘met een knipoog’ van beroepen waarbij je gratis eet. Uiteraard volledig subjectief en zonder enige pretentie.

Inspecteur voor de Michelin-gids

Stel je even voor: je schuift elke dag aan tafel in de meest gerenommeerde en luxueuze restaurants, proeft er volledig gratis van de meest verfijnde gerechten, deelt een handvol sterren uit … en wordt daar ook nog eens voor betaald! Het beroep van culinair recensent doet dromen, ook al komt de werkelijkheid niet volledig overeen het idee dat velen er zich van vormen.

De inspecteurs die voor de prestigieuze Michelin-gids werken moeten incognito in hotels en restaurants binnengaan, zodat ze behandeld zouden worden als elke andere klant. Hoewel een deel van hun werk inderdaad bestaat uit dineren in sterrenrestaurants, vormt dit slechts een onderdeel van hun volledige takenpakket.

Jobstudent bij Quick

Iets volledig anders: stress, de geur van frieten en klagende klanten: werken in een fastfoodrestaurant is geen sinecure. Het degelijke loon zorgt ervoor dat dit ondanks alles toch een gegeerde vakantiejob is voor heel wat studenten.

Tijdens hun middagpauzes hebben de werknemers van Quick recht op een menu van de keten. Ze kunnen dus als ze willen elke dag gratis hamburgers eten. Toch maar een beetje opletten voor hart- en vaatziekten …

Voorproever

Dit merkwaardige beroep is ontstaan in de oudheid, toen samenzweerders nog vaak hun toevlucht namen tot vergiftiging om te proberen machthebbers om het leven te brengen. Iemand kreeg de taak om de maaltijd die belangrijke personen voorgeschoteld kregen te testen op zijn veiligheid. Je wist immers maar nooit of een rivaal gif door het eten had gemengd. Smakelijk!

En heden ten dage? Het schijnt dat Barack Obama en Lady Gaga (om er maar twee te noemen) elk een lijfwacht hebben die hun maaltijden voorproeft. Paranoia of elementaire veiligheid? In Rusland blijkt het in elk geval nuttig te zijn: een aantal tegenstanders van het regime, zoals Aleksandr Litvinenko, werden al vergiftigd met polonium.

Journalist

Journalisten eten vaak gratis. Ze worden uitgenodigd voor persconferenties, vernissages en avant-premières en kunnen in de regel vaak genieten van het buffet dat daarna wordt geserveerd. Om hen te behagen gaan hun gastheren vaak tot het uiterste door hen de meest verfijnde maaltijden voor te schotelen.

Journalisten weten ook wel dat ze gratis eten krijgen opdat ze een positief artikel zouden schrijven, maar hoe dan ook heeft deze situatie voor hen een voordeel: de ontspannen sfeer die een lunch met zich meebrengt kan ervoor zorgen dat hun gesprekspartner interessante informatie met hen deelt.

Acteur in reclamespots

“Dankzij de yoghurt van Nadonette voel ik me goed in m’n vel.” De camera zoomt in op een volle lepel die een acteur naar zijn mond brengt, waarna hij zijn ogen sluit en zichtbaar geniet bij het doorslikken van de yoghurt. Op het eerste gezicht een banale scène, maar ongetwijfeld heeft de regisseur de acteur opgedragen om ze tientallen keren te herhalen totdat alles volledig goed zat. Leuk als je van yoghurt houdt, maar hoe lekker die ook moge zijn: na een hele namiddag takes inblikken heb je er waarschijnlijk voor een tijdje genoeg van.

Lid van een proefpanel

Sommige voedingsmerken gaan op zoek naar personen om een proefpaneel mee samen te stellen dat moet oordelen over de smaak van hun nieuwe producten. Meestal gaat het om een tijdelijke taak en niet om een fulltime job, maar het blijft hoe dan ook een aangename manier om wat geld te verdienen.

Er bestaan wel voltijdse proevers van water die over een zeer ontwikkelde geur- en smaakzin moeten beschikken.  Zelfs de meest geperfectioneerde toestellen slagen er niet in om de smaak en de geur van kraantjeswater grondig genoeg te analyseren.