5 tips voor het perfecte businesskaartje

Het businesskaartje is een onmisbaar attribuut bij het netwerken. Strooi je contactgegevens lustig in het rond, en sla die nieuwe job of nieuwe klant aan de haak. Maar hoe moet het perfecte kaartje eruit zien?

1. Design

Neem je tijd om een goed kaartje te ontwerpen. Denk zorgvuldig na over alle informatie die erop moet: heb je een persoonlijke website? Wat met je Twitteraccount? Waak erover dat je een kaartje met een fris design en een professionele uitstraling ontwerpt (of laat ontwerpen). Ga voor een leesbaar, maar weinig gangbaar font. Niets zo saai als de traditionele lettertypes zoals Arial of Times New Roman.

2. Grootte

In België is het standaard businesskaartje 8,5 cm op 5,5 cm. Hou je daar ook aan, want ander riskeert je kaartje sneller dan voorzien in de prullenbak te belanden. Hetzelfde formaat is ook gangbaar is onze buurlanden Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg; maar eveneens in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Zwitserland.

Wil kaartjes ronddelen in Scandinavië, hou er dan rekening mee dat het standaardkaartje daar 9 cm op 5,5 cm meet, net zoals in Australië en Nieuw-Zeeland.

In Noord-Amerika zijn businesskaartjes dan weer afgesteld op de plaatselijke lengtematen: het formaat 3,5 inch op 2 inch is er gangbaar, wat neerkomt op 8,9 cm op 5,1 cm.

3. Inversie

Inverteer de kleuren van je contactgegevens of logo. Het zet de informatie extra kracht bij, en bemoeilijkt de leesbaarheid absoluut niet. Ga voor letters in een lichte kleur op een donkere achtergrond.

4. Verdeel en heers

Tot slot: het nut van een kaartje is net dat je je contactgegevens overal vlot kan uitdelen. Maak er dan ook gebruik van. Deel je kaartje uit op allerlei evenementen, formeel en informeel. Je genereert naambekendheid, en blijft langer hangen in iemands geheugen.

5. Ga voor kleur

Zwart op wit? Donkerblauw op beige? Think again. Maak handig gebruik van kleur, zonder dat het geheel een kakofonie wordt. Spring in het oog! Een gekleurd kaartje blijft tot 10 keer langer in iemands portefeuille zitten dan een saai zwart-wit geval. Bekijk hieronder gerust hoe het niet moet: