5 beroepen waarin je bestand moet zijn tegen agressie

De NMBS heeft een sensibiliseringscampagne gelanceerd om geweld te voorkomen. Hun treinconducteurs zijn immers geregeld het slachtoffer van agressie. Vacature.com zocht vijf beroepen waarbij je vaak in aanraking komen met geweld.

1. Buschauffeurs

Volgens de cijfers van De Lijn, werdenin Vlaams-Brabant in het eerste kwartaal van 2010 139 incidenten gemeld. Vooral in de avondspits is de agressie het grootst. Het gaat over gebeurtenissen op of aan het voertuig tussen zowel reizigers en personeelsleden als niet-reizigers en personeelsleden en reizigers onderling. De vormen van agressie zijn erg divers: verbale agressie, beledigingen, vandalisme, graffiti, seksuele intimidatie, fysieke agressie,…

Voorbeeld: Op 5 januari werd om half 14 een vrouwelijke buschauffeur van de MIVB overvallen. Ze werd bedreigd met een vuurwapen. De dader eiste de inhoud van de kassa en haar persoonlijk geld.

2. Taxichauffeur

Ook taxichauffeurs komen wel eens in aanraking met geweld. Vooral tijdens de nachtdiensten moeten ze meer op hun hoede zijn. Taxichauffeurs zijn immers een gemakkelijk doelwit. Ze zitten alleen in hun auto en zijn niet afgeschermd van hun passagiers.

Voorbeeld: In juli 2010 werd een zestigjarige taxichauffeur overvallen en van zijn auto beroofd. De rit ging vlot, tot hij aan het Antwerpse stadspark plots moest stoppen. De man op de achterbank greep hem vast terwijl de persoon op de passagierszetel hem in het gezicht sloeg. Toen de man zijn sleutels en geld had afgegeven werd hij gewelddadig uit de auto gesleurd.

3. Treinconducteur

De NMBS heeft een sensibiliseringscampagne opgezet om geweld te voorkomen. Steeds vaker komen conducteurs in aanraking met geweld. De vele vertragingen en afschaffingen van treinen zouden daar voor iets tussen zitten. Op de trein ontstaan er ook vaak discussies tussen de reiziger en de conducteur die af en toe eindigen met geweld.

4. Leerkrachten

In acht jaar tijd nam het aantal gewelddadige feiten in scholen met bijna een derde toe. Dagelijks schrijven de agenten ongeveer 23 pv’s uit op scholen omdat jongeren zich agressief gedragen tegenover medeleerlingen of leerkrachten. Volgens de koepel van het katholiek onderwijs zorgen vooral de jongeren die schoolmoe zijn voor problemen. Toch mag een deel van de agressie ook aan de ouders toegeschreven worden, want ook zij kunnen agressief uit de hoek komen

Voorbeeld: Onlangs gedroeg de vader van een leerling zich agressief ten opzichte van een directeur omdat deze laatste de inschrijving van zijn kind weigerde.

5. Verplegend personeel

Ook zij komen vaak in aanraking met geweld. Vaak gaat het om verbale agressie, maar daar blijft het jammer genoeg niet altijd bij. Op spoed moet meer dan eens aan de alarmbel getrokken worden. Ook ambulanciers komen vaak middenin een ruzie terecht. In 99% van de gevallen komen zij immers eerder aan dan de politie.

Voorbeeld: Vorig jaar werd een dronken man binnengebracht op de spoedafdeling van het Heilig Hartziekenhuis in Leuven. Toen hij op spoed terug bij bewustzijn kwam, werd hij agressief tegenover het verplegend personeel. Daarop probeerden ziekenhuismedewerkers de man naar de isoleercel te brengen. De situatie liep echter helemaal uit de hand. Hij werd niet alleen verbaal agressief, maar ook een deur en enkele karretjes met steriel materiaal moesten eraan geloven.