5 beroepen voor eenzaten

Heb je genoeg van de eindeloze files, lange rijen aan de broodjeszaak, ongelikte beren van collega’s, onophoudelijk telefoongerinkel en gonzende landschapsbureaus? Vacature selecteerde deze vijf beroepen voor eenzaten die niet zitten te wachten op gezelschap.

1. Glazenwasser gespecialiseerd in wolkenkrabbers

Alleen jij, een hijskraan, een spons en een muur van glas. Het is een zwaar en vrij risicovol beroep: geen hoogtevrees hebben is van cruciaal belang. Maar het uitzicht van op de bovenste verdieping is vaak onovertroffen.

Wie écht graag alleen is moet vaak zelfs de gezichten van de noeste werkers binnen in het gebouw niet eens trotseren als de ruiten geblindeerd zijn …

2. Vrachtwagenchauffeur

Een vrachtwagenchauffeur kijkt vaak tegen zeer erg veeleisende werkroosters aan, maar het is een zeer autonoom beroep. Wie houdt van lange ritten met afwisselende landschappen (en geen rugklachten heeft), vindt zeker zijn gading in dit knelpuntberoep. Je moet wel de rij- en rusttijden respecteren. Tijdens de werkuren zijn de enige mensen die je ziet andere vrachtwagenchauffeurs in tankstations. Met een beetje geluk hebben ook zij niet al te veel zin in een gesprek, en laten ze jou gerust.

3. Boswachter

Je houdt van de natuur en je werkt graag ‘op den buiten’, in weer en wind. Je job is vooral de fauna en flora van het bos beschermen, stropen tegengaan en de evolutie van de diversiteit in de gaten houden.

Bepaalde boswachters hebben ook als taak scholen en andere groepen rond te leiden in het bos. Als spreken voor een groep niet echt je ding is, informeer je je best even over de functievereisten.

4. Schrijver

Je voelt de inspiratie in je opborrelen? Je kan goed met een pen overweg? Je bent ervan overtuigd dat je de volgende Tom Lanoye bent? Niets is eenzamer dan je maanden te isoleren om je volgende bestseller voor te bereiden.

Je uitgever zal er waarschijnlijk wel op aandringen dat je op promotoer trekt om je boek onder de aandacht te brengen. Probeer hem of haar ervan te overtuigen dat het mysterie de fascinatie voor je oeuvre alleen maar zal aanwakkeren. Geef het voorbeeld van J.D. Salinger, de schrijver van The Catcher in the Rye, die 40 jaar teruggetrokken in de anonimiteit leefde tot aan zijn dood in 2010.

5. Kerkhofwachter

Als je écht de levenden wil vermijden, kan je je even goed met doden omringen. Op een kerkhof is de kans op ontmoetingen, behalve op 1 november, behoorlijk klein. Jouw taak is het onderhouden van de graven, hagen, perken en paadjes.