10 goedbetaalde jobs waarbij je veel mag bewegen

Steeds minder mensen verdienen nog hun brood ‘in het zweet huns aanschijns’. In de plaats daarvan doen we bijna allemaal zittend werk en zweten we nauwelijks nog, tenzij misschien bij stressmomenten. Voor wie het liever iets actiever heeft is er gelukkig goed nieuws: ook vandaag bestaan er wel degelijk nog goedbetaalde jobs waarbij je flink wat mag bewegen.

Bureauwerk ondermijnt de gezondheid

Een studie van het Pennington Biomedical Research Center, verbonden aan de universiteit van Louisiana, toonde aan dat het aantal jobs waar op z’n minst gematigde fysieke inspanningen voor nodig zijn gedaald is van bijna de helft in de jaren ’60 tot minder dan 20% vandaag. Op een gemiddelde werkdag verbranden mannen nu 142 calorieën minder dan vroeger. Vrouwen verbranden 124 calorieën minder.

De onderzoekers hebben bureauwerk gelinkt aan het stijgend aantal gevallen van rugpijn, vermoeide ogen, zwaarlijvigheid en zelfs darmkanker. De studie van de Universiteit van Louisiana toonde verder ook nog aan dat de vermindering in calorieverbruik nagenoeg perfect overeenkomt met de gewichtstoename van de gemiddelde Amerikaan.

Een andere Amerikaanse studie stelde dan weer dat vrouwen die zittend werk doen in 14 jaar tijd 9 kilo meer waren bijgekomen dan vrouwen die geen zittend werk doen.

Australische onderzoekers ten slotte kwamen tot de conclusie dat mannen die meer dan 6 uur per dag aan een bureau zitten bijna twee keer zoveel kans hebben om zwaarlijvig te worden dan mannen die minder dan 45 minuten per dag neerzitten.

Minder activiteit op kantoor

Natuurlijk heeft het verdwijnen van lichamelijke activiteit op de werkplek veel te maken met de veranderde economie – minder productie en ontginning en meer diensten en ICT. Maar zelfs in de kantoren zijn de meeste werknemers minder actief dan voorheen. Vroeger moesten bedienden immers meer stencils draaien, papieren perforeren en vastnieten, mappen klasseren en documenten van het ene lokaal naar het andere verplaatsen. Ook het typen op schrijfmachines was intenser dan het tikwerk op de huidige computerklavieren.

Veel beweging in onderwijs en gezondheidszorg

Wie op zoek is naar wat beweging kan gelukkig terecht in het onderwijs en de gezondheidszorg, twee sectoren die een behoorlijk goede verloning bieden.

Verpleegkundigen, fysiotherapeuten en dokters moeten zich veel verplaatsen van onderzoekskamers naar bureaus en ruimtes waar gespecialiseerde apparatuur staat. Vaak moeten ze ook patiënten optillen of verplaatsen. Zelfs de bediening van medische apparatuur vergt meestal enige fysieke inspanning.

Ook leraars en docenten blijven niet zitten: ze wandelen rond in het leslokaal en begeleiden de studenten aan hun bank of tijdens groepswerk.

Wie het graag nog een stuk actiever heeft kan een job in de bouwsector of als ‘stielman’ overwegen. Loodgieters, elektriciens en verwarmingstechnici hebben een actieve job en verdienen goed geld. Hun oversten zijn iets minder actief, maar verdienen nog beter.

De lijst

Bron: jobs.aol.com