10 bizarre jobs die nu niet meer bestaan

Niet dat er vandaag geen bizarre jobs meer zouden bestaan, maar in vroegere tijden waren er heel wat beroepen die ons – zeker nu – behoorlijk met de wenkbrauwen doen fronsen. Deze tien jobs zijn door de vooruitgang inmiddels overbodig geworden, maar nog niet zo héél lang geleden waren er mensen die er daadwerkelijk hun brood mee verdienden.

1. Kegelrechtzetter

Toen bowlingbanen nog niet geautomatiseerd waren zoals vandaag hadden ze mensen in dienst die na elke succesvolle worp de kegels opnieuw recht moesten zetten. Dit was typisch een werkje voor tieners dat niet echt goed betaalde.

2. Wakkermaker

Voor de wekker was uitgevonden waren er ‘wakkermakers’ die van huis tot huis liepen om de mensen duidelijk te maken dat het tijd was op te staan. Om dat te doen hadden ze lange stokken waarmee ze vanaf de begane grond tegen de ruiten van de mensen tikten. Sommigen gebruikten ook blaaspijpen waarmee ze erwten tegen het raam schoten.

3. IJszager

Als het vroeger vroor, was het de gewoonte om grote stukken ijs uit bevroren meren te zagen en ze vervolgens te verkopen aan leveranciers van ijs.

4. Opspoorder van vijandelijke vliegtuigen

Toen de radar nog niet was uitgevonden moesten militairen op hun eigen zintuigen vertrouwen om te weten te komen dat een vijandelijk vliegtuig naderde. Om hen te horen naderen, hadden ze een toestel ter beschikking dat met twee gigantische schotels de geluidsgolven al van ver kon opvangen.

5. Rattenvanger

In heel Europa werden vroeger rattenvangers ingezet om de populatie van de schadelijke knaagdieren onder controle te houden en om de verspreiding van ziekten tegen te gaan. Het was geen eenvoudige job; meer dan eens werden er immers rattenvangers gebeten door hun prooien.

6. Lantaarnaansteker

Voordat er elektrische straatverlichting was, moesten de kaarsen in straatlantaarns elke avond manueel aangestoken worden.

7. Lijkopgraver

In de 18de en de 19de eeuw waren er zogenaamde ‘resurrectionists’ of ‘body snatchers’ die lijken opgroeven om ze te verkopen aan universiteiten voor anatomisch onderzoek.

8. Voorlezer in fabrieken

Vroeger hadden fabrieken voorlezers in dienst die handarbeiders wat entertainment bezorgden tijdens hun werkdag.

9. Telefoonoperator

Toen telefonie nog in zijn kinderschoenen stond, moest je als je een oproep wou maken aan een operator vragen om je manueel door te verbinden met je correspondent.

10. Boomstambegeleider

Voordat boomstammen met vrachtwagens vervoerd konden worden, werden deze in rivieren gegooid en met behulp van een lange stok door de waterloop geleid.

Bron: viralnova.com