10 beroepen die voor een magische kerst zorgen

Sommigen worden er lichtjes onpasselijk van terwijl anderen er dan weer niet genoeg van kunnen krijgen: feit is dat de kerstperiode elk jaar opnieuw zorgt voor een speciale sfeer met veel lichtjes, slingers, glühwein en liedjes over een betere wereld. Weet dat dit kerstgevoel nooit mogelijk zou zijn zonder deze tien beroepen.

1. Bakker

asset/56547

Waarmee wordt het kerstdiner traditioneel afgesloten? Juist ja: met een kerststronk, als het even kan met een ‘fake’ hulstblaadje en een kindeke Jezus in roze suiker. De verantwoordelijke voor deze caloriebom is je patissier, die in de kerstperiode lange en zware dagen klopt. De voorbereiding voor Kerstmis begint bij hem vaak al in november als hij beslist welke feestelijke taarten hij allemaal gaat maken.

2. Traiteur

asset/56544

Gezellig met de hele familie aan tafel verzameld voor het kerstdiner … Allemaal goed en wel als iemand van jullie een ware keukenprins of –prinses is die met het grootste gemak de meest verfijnde gerechten op tafel kan toveren. Is dat niet zo, dan biedt een traiteur gelukkig een waardig alternatief voor de zelf bereide feestmaaltijd.

Voor de gepaste prijs zal hij dan in jouw plaats een veelheid aan exquise gerechten klaarmaken, waarna hij ze aan huis levert of jij ze kan ophalen. Resultaat: louter blije gezichten aan tafel en complimentjes die je gewoon voor jezelf mag houden.

3. Poelier

asset/56529

Waag je je toch zelf aan een kerstmenu, dan passeer je misschien best even bij een poelier. Geef toe: naast een haast onder het gewicht van zijn eigen versiering bezwijkende kerstboom is gevulde kalkoen toch hét symbool van Kerstmis?

4. Copywriter

asset/56530

‘Vrolijk kerstmis en een gelukkig nieuwjaar’. Hoe welgemeend het ook mag zijn, de meeste mensen hebben hun eindejaarswensen liever wat minder clichématig. Wat dacht je bijvoorbeeld van een e-card met de tekst ‘Sending paperless Christmas cards is a great way to feel better about the murdered tree in your living room’?

Weet wel dat een onderbetaalde woordkunstenaar van het someecards.com urenlang heeft zitten schaven aan de juiste spitsvondige formulering van deze en andere kerstwensen.

5. Kerstboomkweker

asset/56531

Wie dan toch zo’n ‘vermoorde boom’ in zijn woonkamer wil – en dat zijn een hele hoop mensen – heeft de keuze uit een waaier aan mogelijkheden: heel wat zilversparren, sparren en dennen komen in aanmerking.

De Rolls-Royce onder de kerstbomen is de Abies nordmanniana, maar ook een Picea abies excelsia, Picea omorica of een Abies koreana kunnen perfect dienst doen. Reken toch op 50 à 60 euro voor een boompje in huiskamerformaat, want het duurt vele jaren vooraleer ze de gepaste grootte hebben.

6. Winkelier

asset/56532

Onder zo’n boom horen natuurlijk ook een berg cadeautjes. Wees gerust dat elke winkelier (parfumier, juwelier, chocolatier, boekhandelaar …) je met het grootste plezier zal helpen om deze acute nood te lenigen.

7. Acteur

asset/56534

Een Oscar gaan ze er niet mee winnen, maar toch verdienen de acteurs die zich dezer dagen in het kostuum van Kerstman hijsen een pluim. Niet alleen worden ze de hele tijd door jengelende kinderen omgeven, velen beschouwen hen ook nog eens als tweederangs Sinterklazen.

Nog acteurs die ons diepste respect verdienen: zij die de de winterse kou trotseren om in een levende kerststal gestalte geven aan Jozef, Melchior of een of andere naamloze herder.

8. Zanger

Geen kerst compleet zonder de kerstdeuntjes van de Mariah Carey’s en Wham!’s van deze wereld. Steeds meer artiesten - Bob Dylan, iemand? - wagen zich trouwens aan kerstmuziek; slim bekeken als je weet dat je plaat elk jaar opnieuw vanonder het stof gehaald zal worden.

Maar ook kerstmuziek zonder uitgekiend marketingplan is mogelijk, denk maar aan de vele koren die tijdens de middernachtmis uit volle borst ‘Stille Nacht’ aanheffen.

9. Lichtontwerper

Kerstlichtjes

Kerstmis speelt zich af in de donkerste dagen van het jaar, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de vele miljoenen lichtjes die in deze periode de straten, huizen en woonkamers verlichten. Pak het meteen groots aan en huur een ontwerper in om uw megalomaan verlichtingsplan uit te denken.

10. Uitbater van een schaatspiste

asset/56537

Elke zichzelf respecterende kerstmarkt heeft naast kraampjes met glühwein, oliebollen en andere gefrituurde boosdoeners voor hart en vaten tegenwoordig ook een schaatspiste. Ideaal om met een kerstmuts op je hoofd languit op je bek te gaan. De vrede zij met u!