"Werken op de Bahama's is nooit routine"

 
  • Naam? Diego Naessens
  • Leeftijd? 34 jaar
  • Functie? Worksmanager
  • Bedrijf? Jan De Nul
  • Opleiding? Burgerlijk bouwkundig ingenieur + Industrieel ingenieur
  • Hoelang doe je deze job al? 7 jaar

Business development consultant, project leader, … Wat betekenen deze raadselachtige functietitels? Om dat te weten, laten we een echte professional aan het woord. Deze week: Diego Naessens, Worksmanager bij Jan De Nul.

Wat doet een Worksmanager bij Jan De Nul?

“Ons project op de Bahama’s houdt in dat we de bestaande gas –en oliepijpleiding die er nu ligt en die een verbinding maakt tussen de olieterminal en het off-shore eiland, vervangen. Er zijn zo’n 80 mensen tewerkgesteld in dit project.

“Zelf ben ik de tweede man op het project en draag ik dus heel wat eindverantwoordelijkheid. Concreet zorg ik voor de relaties met de klant, de opvolging van de werken, afsluiten van subcontracten, de praktische opvolging van personeel en catering op de site zelf, …”

Wat vind je leuk aan deze job?

“Zonder twijfel de enorme afwisseling. Vooraf weet je nooit exact wat er zal gebeuren. Je moet een heel nieuw project uit de grond stampen. En dat ook nog eens in een ander land waar er andere gewoontes en wetten heersen. Het is nooit routine.”

“Ook interessant is dat je in contact komt met veel verschillende landen en culturen. Dat vormt steeds een hele uitdaging.”

Wat vind je minder leuk?

“Die afwisseling die het zo boeiend maakt, kan soms ook minder leuk zijn. De éne dag is nooit hetzelfde als de andere dag, en daar moet je goed mee omkunnen. Het is altijd allemaal nieuw en dat kan wel eens vermoeiend zijn.”

Wat zijn de vereiste kwaliteiten?

“Je moet zeer stressbestendig zijn en aanvaarden dat je vaak lange werkdagen moet ondergaan. Een kwaliteit die je zeker moet hebben is het logisch redeneren, je komt in veel verschillende situaties terecht waarop je meteen moet inspelen. En vooral, ten allen tijde kalm blijven.”

Welke opleiding heb je hiervoor nodig?

“Als basis heb je een ingenieursopleiding nodig. Als je bij ons begint, krijg je sowieso een doorgedreven opleiding van 6 weken waarin je alle facetten over baggeren en werken in buitenland leert. Na die 6 weken trek je voor het eerst naar het buitenland, je zorgt dan voor support bij een ander groot project.”

Hoe lang sta je op een project?

“De meeste projecten duren zo’n 6 tot 8 maanden. Zelf heb ik al in Singapore, Siberië, Australië, Dubai, … verbleven voor verschillende projecten.”

“De regel is bij ons ook dat we als vrijgezel om de 2 maanden 1 maand verlof hebben. Je kan dan bijvoorbeeld het binnenland verkennen of je familie en vrienden bezoeken in België.”