“We doen veel meer dan alleen postzegels verkopen”

Vorige week greep bpost nét naast een award als Employer of the Year. Toch stond juryvoorzitter Maxime Jadot erop om het bedrijf expliciet te vernoemen als een van de werkgevers die hem wisten te charmeren. Een kandidaat-winnaar voor volgend jaar dus? “Dat is toch onze ambitie”, zegt Vicky De Roo, Process Manager Recruitment & Selection bij bpost.

Waren jullie ontgoocheld dat jullie deze keer niet bij de laureaten waren?

Vicky De Roo: “We waren al heel tevreden dat we genomineerd waren, want bpost verdient dat. Voor ons was dat de eerste keer: tot voor kort vielen we niet zo op in employerbrandingenquêtes. We vonden het dus wel een erkenning om bij de genomineerden te zijn.”

Waarom denkt u dat Maxime Jadot bpost expliciet vermeldde?

“Dat heeft waarschijnlijk te maken met het dossier dat we hebben ingediend. Daaraan is hard gewerkt door mensen uit verschillende teams: change management, diversity, selectie, etc. Het was een collectieve inspanning. Bij bpost zijn we sinds 2012 actief begonnen met een echte employerbrandingstrategie. Toen hebben we een interne enquête gedaan bij werknemers van alle niveaus om na te gaan hoe ze bpost ervaren als werkgever. Die getuigenissen hebben de basis gevormd voor onze strategie. Het was echt de bedoeling dat die zeer authentiek zou zijn en gedragen zou worden door onze bijna 30.000 medewerkers.”

Op welke manier maakt bpost het verschil als werkgever?

“We onderscheiden ons op vijf domeinen. Ten eerste is bpost een innovatief bedrijf dat voortdurend in beweging is. Ik denk daarbij aan onze hoogtechnologische sorteercentra of aan vernieuwende projecten zoals bpost op afspraak. We doen al lang veel meer dan enkel postzegels verkopen. Ook bieden we onze werknemers opleidingen en échte carrièrekansen. Een derde punt is dat we werken als één team: in zo’n groot bedrijf als het onze kan je als eenling niets beginnen, je moet het in groep waarmaken. Een vierde punt is dat we de klant steeds centraal zetten, en dat op alle niveaus. Ten slotte vinden we ook dat onze medewerkers voornamelijk door hun attitude het verschil kunnen maken.”

De meeste mensen kennen vooral de postbodes en de loketbediendes. Welke jobs hebben jullie nog zoal?

“Op onze carrièresite www.bpost.be/jobs laten we negentien medewerkers aan het woord die elk hun eigen verhaal vertellen. Veel functies spelen zich immers af achter de schermen en zijn nog onbekend bij het grote publiek. De site laat de mensen kennismaken met vijf verschillende werkomgevingen en de diverse jobs bij bpost. We hebben bijvoorbeeld ook tal van vacatures in marketing, finance en ICT. Weinig mensen realiseren zich dat.”

Is bpost als werkgever aantrekkelijker geworden sinds jullie geëvolueerd zijn naar een beursgenoteerd bedrijf?

“Absoluut. Die beursgang is ook iets om trots op te zijn. Het was de bekroning van meer dan tien jaar hard werken. Nu blijft het een uitdaging om continu werk te maken van de verbetering van onze organisatie en van onze dienstverlening. In dat opzicht zal onze nieuwe CEO Koen Van Gerven ook het werk van zijn voorganger Johnny Thijs voortzetten.”

Betekent dit dan ook dat jullie verwachten volgend jaar wel in de prijzen te vallen tijdens de verkiezing  van Employer of the Year?

“Ik ben daar zeer optimistisch over. De nieuwe carrièresite die we volop gaan promoten toont in elk geval overduidelijk dat ons HR-beleid authentiek is, we laten geen lege ballon op. ”