"We doen niets anders dan de slager van 100 jaar geleden"

Marketing is de laatste jaren sterk veranderd en steeds meer technologiegedreven. Wat betekent dat voor de marketeer van vandaag? Kunnen de marketeers van vandaag nog wel creatief zijn of primeert technische kennis? “Aan de basis doen we niets anders dan de slager in een typisch Vlaams dorp van honderd jaar geleden”, zegt Stefaan Claes, International CRM & Digital Marketing Director bij Kinepolis Group. “We proberen onze klant zo goed mogelijk te kennen zodat we hem producten op maat kunnen aanbieden.”

Kinepolis is een bedrijf dat volop inzet op digitale marketing. De bioscoopuitbater profileert zich bovendien als Beste Marketeer. “Dat is toch onze ambitie. We proberen dat te bereiken door onze aanpak en visie”, verklaart Claes. . “De consument bepaalt mee welke films wij programmeren. Zo vertonen we in Antwerpen Bollywood-films omdat er daar een grote Indische emeenschap is die graag films van haar thuisland ziet.”

Om te weten te komen wat de consument echt wilt, doet Kinepolis permanent onderzoek. Met de CSI, de Customer Satisfaction Index, wordt de tevredenheid van de klanten gemeten. Daarnaast wordt er via de MyKinepolis-account en de transactiegegevens bij online aankopen per klant twee profielen opgesteld. “Die informatie koppelen we aan verschillende data van de films. Wie speelt erin mee? Wie is de regisseur? Welke genre is het? Door die twee zaken met elkaar te vergelijken, kunnen we via een zogenaamde recommendation engine per klant films aanbevelen”, legt Claes uit. “We sturen wekelijks tussen de 550.000 en 600.000 My Kinepolis-e-mails, die allemaal verschillend en aangepast aan het profiel van de klant zijn.”

“Door rekenkracht en goede algoritmes te gebruiken, bieden we communicatie aan die heel persoonlijk is. Zo lijkt het alsof de mails niet van een computer komen, maar wel van iemand die je goed kent”, gaat Claes verder. “De stichter van Kinepolis, vader Bert, ging na zijn projectie ook buitenstaan om zijn klanten te groeten en hen te vertellen wanneer hij nog een film zou programmeren die zij zeker moesten zien. Hij kende zijn klanten en wist van welke films ze hielden. Vandaag verkoopt Kinepolis zo’n 20 miljoen bioscooptickets over heel Europa. We moeten dus oplossingen zoeken om hetzelfde te doen op industriële schaal.”

If you can think it, you can do it

De voorbije jaren is het vak van marketeer sterk veranderd en is het werk veel technischer geworden. “Er is een groot verschil tussen weten wat je met technologie kan doen en het zelf doen. Ik heb zowel marketeers als IT’ers in mijn team. De marketeers kunnen niet het werk van de IT’ers doen en omgekeerd ook niet.” Dat er wordt gewerkt met algoritmes en big data gaat volgens Claes niet ten koste van de creativiteit, integendeel. “Vroeger was de creativiteit begrensd door de beperkte mogelijkheidheden. Nu er als maar meer mogelijkheden zijn, kan je dus ook creatiever zijn. ‘If you can think it, you can do it’. Maar hoewel er nu dus meer ruimte is, zie ik niet altijd die extra creativiteit. Vaak staart men zich blind op big data en analyses.”

“In de marketing zijn er altijd nieuwe zaken bijgekomen, maar daardoor mag de klassieke manier van werken niet verloren gaan. Het is allemaal een stuk complexer geworden en dat maakt het voor een marketeer alleen maar interessant.” Er wordt vaak gezegd dat marketing vandaag veel meer meetbaar wordt, maar dat is niet helemaal waar, zegt Claes. “Als ik een advertentie op Facebook zet, kan ik perfect meten wat de conversie naar ticketverkoop was. Maar die verkoop is niet alleen het resultaat van die Facebookpost, zo simpel zit het niet meer in elkaar. Een vriend heeft jou al over dat product verteld en daarom heb jij op die advertentie geklikt en uiteindelijk het product gekocht. Het is zo multidimensionaal dat het niet gemakkelijk meer in een model te vangen is.”

Intelligentie, attitude en goesting

Wat betekent dat nu voor de aanwervingen, hoe ziet de marketeer van vandaag eruit? ” Natuurlijk komen er vrijwel alleen mensen met een passend bekwaamheidsprofiel op een vacature af. Als ik iemand voor een marketingfunctie zoek, zal er zich geen apotheker aanbieden”, aldus Claes. “Je werft ook niet iemand aan op basis van een diploma alleen. Het is een toegangsticket, maar vandaag staan de kandidaten met een geschikt diploma aan te schuiven voor een functie. Als ik nieuwe mensen aanwerf, kijk ik naar drie zaken: intelligentie, attitude en goesting. Ik heb er in mijn carrière wel eens naast gezeten, maar die attributen verhogen de slaagkans aanzienlijk.”

De echte marketingvaardigheden krijg je niet mee op de schoolbanken. “In mijn team zit bijvoorbeeld een journaliste en fotografe. Zij voldoet aan mijn drie vereisten en brengt een extra gevoel voor esthetiek en taal bij in het team. Dat is een interessante meerwaarde, terwijl ze op papier geen enkele ervaring had met marketing”, verklaart Claes. “Voor de IT’ers is dat natuurlijk anders. Als ik een Drupal-ontwikkelaar nodig heb, ben ik niets met een Dot Net-developer. Daarom werken we voor die profielen met selectiebureaus.”

Een andere opvallende trend is dat geen enkele marketingfunctie hetzelfde is. “Als ik iemand nieuw zoek, kijk ik naar de behoeftes van het team en groepeer ik al die zaken in een functie. Dan is het niet gemakkelijk om die functie een naam te geven. Zo zit er een Digital Campaign Designer in ons team. Of andere bedrijven ook zo iemand hebben rondlopen, weet ik niet. Vroeger had elk bedrijf een Marketing Manager of een Marketing Coordinator, maar dat is voorbij. De wereld is steeds ingewikkelder geworden waardoor het aantal functies verveelvoudigd is en bedrijven hun eigen structuur creëren”, besluit Claes.

Wie is Stefaan Claes?

  • Studeerde communicatiemanagement en pers- en communicatiewetenschappen
  • Werkte in verschillende bureaus als media-expert, het laatste bedrijf was McCann-Erickson Brussels waar hij media directeur was
  • Werkte bij GM Benelux als Internet & CRM Manager
  • Begon vier jaar geleden als International CRM & Digital Marketing Director bij Kinepolis Group