"Twitteren en facebooken, dat is mijn job"

Naam? Ilse Himschoot

Leeftijd? 30

Diploma? Management assistant

Functie? Online marketeer bij Vlerick Leuven Gent Management School

Hoelang al in deze job? "Sinds 4 jaar, waarvan 1 jaar voor Vlerick"

Bruto maandsalaris? 2.500 euro + extalegale voordelen en tal van opleidingsmogelijkheden

Dag in dag uit rondhangen op Twitter, LinkedIn en andere sociale media, dat het is het leven van een online marketeer. Waarom dat zo'n leuke baan is, verneem je van Ilse Himschoot, e-marketeer bij Vlerick Leuven Gent Management School.

Vertel eens, hoe ziet je job eruit?

"Toen ik bij Vlerick aan de slag ging, was het in eerste plaats de bedoeling me bezig te houden met de website-statistieken en Google Adwords, het pay-per-click-systeem dat bedrijven toelaat reclame te maken op de Google-websites. Vandaag, amper een jaar later, gaat er ook een flink deel van mijn tijd naar sociale media. Het is mijn taak ervoor te zorgen dat we aanwezig zijn op Twitter, Facebook, foursquare en LinkedIn en dat vragen of opmerkingen van alumni en studenten een antwoord krijgen. Zopas heb ik bijvoorbeeld het onderzoek 'What do you think about the Vlerick brand?' naar onze online community uitgestuurd. Daarnaast coördineer ik de banner-campagnes en themawebsites als womenatvlerick.com." 

Hoe ben je in dit vak gerold?

"Heel toevallig. Ik ben van opleiding management assistant, niet echt een richting die je voorbereidt op een online carrière. Maar ik ben er wel altijd al in geïnteresseerd geweest. Ik startte met een eigen blog, schoolde me bij en had vooral een grote interesse in de virtuele wereld. De online manager in het bedrijf waar ik vroeger werkte - Partena Ziekenfonds - wist dat en toen een van de collega's uitviel door ziekte, vroeg ze me of ik wou inspringen. Op die manier heb ik leren nieuwsbrieven schrijven en artikels online zetten. Toen die manager een jaar later uiteindelijk zelf vertrok, mocht ik een deel van haar job overnemen."

Hoe blijf je bij?

"Uiteraard zit ik wat dat betreft in een voorkeurspositie bij Vlerick. Er is sowieso veel kennis in huis te vinden. Ook online staan heel veel best practices, maar je leert vooral veel door zelf te proberen. Eens goed op je bek gaan, is trouwens part of the job. Je tweet al eens een berichtje dat niet helemaal bij de doelgroep aansluit. Of je stuurt nieuws de wereld in dat tegen de borst van je surfers stuit. Voor Partena Ziekenfonds bijvoorbeeld stuurde ik ooit een gezondheidsnieuwsbrief uit met daarin een lekker gezond receptje met tonijn. De surfers repten zich om me erop te wijzen dat het een beschermde diersoort is en eigenlijk niet in een gezondheidsnieuwsbrief hoorde." 

"Voor de rest neem ik ook wel eens deel aan conferenties en informele bijeenkomsten zoals Twunches of Girl Geek Dinners, waar je veel mensen leert kennen en indirect nieuwe zaken hoort en bijleert. En ik probeer het nieuws dat te maken heeft met mijn vak op de voet te volgen, denk bijvoorbeeld aan de uitzendingen in Terzake over sociale media. Zoals je ziet, mijn job stopt niet na de werkuren."

Hoe zal je job er over 5 jaar uitzien?

"Moeilijk te voorspellen. Ik weet dat mijn job heel hard zal evolueren. Wat vandaag mainstream is, is voor ons al verleden tijd. We zetten nu bijvoorbeeld al heel sterk in op mobiele toepassingen, volgens ons de trend van de toekomst. Al is ook dat geen zekerheid natuurlijk."

Wat vind je het leukste?

"In tegenstelling tot wat sommigen beweren, is dit een heel sociale job. Ik heb nog nooit zoveel mensen op zo'n korte tijd leren kennen, zowel online als offline. Ik hou ook van de snelheid waarmee mijn job verandert."

En wat is het moeilijkste?

"Online marketing is geen wetenschap. Ook al zijn er tal van best practices en basisregels, het is zeer moeilijk te voorspellen wat zal aanslaan. Het is en blijft de gebruiker die bepaalt hoe hij reageert op een campagne."

Welke troeven heeft een goeie online marketeer?

"Met een sterk analytisch vermogen en een goed buikgevoel kom je in deze job al een heel eind ver. Leergierigheid is ook aangewezen, aangezien de job constant evolueert. En uiteraard moet je uitblinken in communicatie."