“One size fits all is niet meer van toepassing in consultancybedrijven”

Wie een carrière in consulting ambieert denkt meteen aan de Big 4: Deloitte, KPMG, EY en PwC. Al zijn er natuurlijk ook heel wat spelers een alternatief bieden. Welke vaardigheden en competenties moet je hebben om bij deze spelers aan de slag te gaan?

De betekenis van consultant is volgens Van Dale ‘iemand die beroepshalve bedrijven adviseert’. Elk consultancybedrijf definieert dat begrip anders en vertaalt dat naar zijn eigen activiteit. “Onze consultants adviseren klanten op verschillende vlakken: meedenken in strategische vraagstukken, het verbeteren van de bedrijfsprocessen en het implementeren van informatiesystemen”, zegt Rolf Driesen, Talent Partner Consulting bij Deloitte. “Welke zijn de meest attractieve markten voor een klant? Hoe organiseer ik best de boekhouding? Welk informatiesysteem past het best om mijn klanten op te volgen? Welke cultuur wil ik in de organisatie brengen? Of hoe moet ik mijn mensen engageren en motiveren?”

Naast de Big 4 zijn er ook alternatieve spelers, zoals Accenture. “Wij bieden advies van a tot z: van het strategisch meedenken met de klant tot het implementeren de oplossingen en zelfs het volledig beheren van processen of applicaties”,verklaart Kathleen Van Riel, BeLux HR Country Lead bij Accenture. Wereldwijd werken er voor het bedrijf meer dan 300.000 consultants en in de BeLux zijn dat er 1.200. Daarmee is Accenture zeker zo ‘big’ als Deloitte (3.000 werknemers in België en 200.000 in de wereld) en KPMG (meer dan 1.000 werknemers in België, waarvan 450 consultants).

Het algemene begrip consultant dekt vele ladingen. “Bij Deloitte onderscheiden we drie types consultancy: de strategische, de operationele en de technologische”, vertelt Driesen.“De strategische consultants gaan na welke strategie een bedrijf moet volgen. De operationele bekijken hoe een bedrijf zich bijvoorbeeld kan verbeteren op financieel vlak of in hun HR- of logistiek beleid. De technologie consultants adviseren klanten over informatietechnologie, helpen de informatiesystemen te implementeren, leveren oplossingen voor klanten rond analytics, en adviseren rond risico’s en beveiliging.”

Studentenvereniging en jeugdbeweging

Consultancybedrijven bieden divers advies aan en zoeken daarom ook zeer verschillende profielen. “We zoeken jaarlijks een tweehonderdtal mensen met een zeer brede waaier aan skills. Aangezien we in veel sectoren actief zijn zoals telecommunicatie, het bankwezen, consumergoods, automotive en overheidsinstellingen, is een eerste ervaring binnen de industrie zeker een pluspunt”, zegt Van Riel. Daarnaast zoeken we ook heel gericht naar technische(zoals Java) of functionele vaardigheden (zoals supply chain of financiële boekhouding ).”Wouter Van Linden, HR Director van KMPG vult aan: “We moeten af van het idee dat de consultant bij een klant aankomt en doet alsof hij de waarheid in pacht heeft. Een goede consultant moet kunnen luisteren naar de klant en de juiste vragen kunnen stellen. Enkel door de klant te begrijpen, kunnen we nadenken over de mogelijke oplossingen.”

Het exacte diploma van de kandidaten speelt een minder grote rol. “Bij Deloitte rekruteren we handelsingenieurs, burgerlijke ingenieurs, TEW’ers (Toegepaste Economische Wetenschappen), industrieel ingenieurs, masters in de informatica en MBA’s (Master of Business Administration)”, zegt Driesen. “Voor jonge starterts zoeken we mensen die goede resultaten behaalden tijdens hun studies. Ze moeten de juiste intellectuele bagage, interesse in management en een analytisch vermogen hebben en tegelijk kritisch zijn. Naast dat intellectuele aspect, zijn ook de soft skills belangrijk. Daarom kijken we naar de activiteiten naast de studies. Wie geëngageerd was bij een studentenvereniging of jeugdbeweging trekt onze aandacht. Je moet goed en duidelijk kunnen communiceren, in een team kunnen werken en leiding kunnen geven. We zijn niet per definitie op zoek naar studenten die grootste of grote onderscheiding haalde, maar eerder naar profielen met sterke soft skills.”

Footprint for life

De consultancybedrijven werven jaarlijks veel nieuwe werknemers aan. Van Linden: “Vorig jaar namen we ongeveer 240 mensen aan, en dat zal dit jaar ook zo zijn. Dat waren zowel starters als ervaren profielen.” Dat zijn voor een groot stuk vervangingen, er is nu eenmaal een zeker verloop in de sector. “Bij KPMG is dat ongeveer twaalf procent. Dat is waarschijnlijk veel tegenover het gemiddelde op de arbeidsmarkt, maar voor onze sector is dat aan de lage kant. Wij nemen op jaarbasis een negentigtal ervaren profielen aan, en daarnaast richten we ons naar jongeren en bieden we hen een eerste werkervaring als consultant. Dit jaar waren dat er een zestigtal. Zij zijn zelf soms nog op zoek naar wat ze precies willen, en dan kan het soms gebeuren dat er op zowel inhoudelijk als persoonlijk vlak geen perfecte match is”, zegt Van Linden. “We investeren veel in de opleiding en ontwikkeling van onze medewerkers. We proberen hen een footprint for life te geven, zodat zij altijd met veel plezier terugkijken naar hun tijd bij KPMG, of ze nu voor korte of langere tijd bij ons blijven. Onze medewerkers zijn gemiddeld net geen dertig jaar en hebben een anciënniteit van zeven à acht jaar. Als blijkt dat zij na een tijd andere oorden willen verkennen, dan proberen we hen zo tevreden mogelijk te laten vertrekken. KPMG zendt dan als het ware haar zonen en dochters uit. Zo zijn zij misschien ook toekomstige klanten.”

Dat verloop zou zo groot kunnen zijn omdat er veel van consultants verwacht wordt en omdat het niet altijd leuk is om telkens voor een ander bedrijf te werken. Daarom zou de gemiddelde consultant zeer jong zijn en zou hij er na enkele jaren dan ook mee stoppen om ergens vast aan de slag te gaan. Dat klopt volgens Van Riel niet: “Een derde van onze consultants zijn starters, maar de andere twee derde van onze nieuwe werknemers zijn mensen met een tweetal tot meer dan tien jaren ervaring, binnen de consultancy of binnen een heel andere sector.” Dat ze na verloop van tijd stoppen om vast in één bedrijf te gaan werken, klopt ook niet. Van Riel: “We bieden een brede waaier aan mogelijkheden aan. Wie dat wil kan voor een langere periode werken bij een bepaalde klant. Dat zijn vaak projecten waaraan je meewerkt van bij de conceptualisatie van de strategie tot het effectief begeleiden van de hele implementatie van de gekozen oplossing. Het is dus niet zo dat elke consultant vier klanten per jaar bedient, al zijn er zo natuurlijk wel. Het komt erop neer om zelf te kiezen wat je het beste ligt, projecten voor langere of voor kortere termijn. One size fits all is niet meer van toepassing en dat is een troef op de arbeidsmarkt.”

Big 4 vs. de rest

Hoe kies je als kandidaat welk bedrijf het beste bij je past? En is er nu een groot verschil tussen werken bij een van de Big 4 of bij een alternatieve speler? “Ik kan me voorstellen dat de Big 4 voor vele mensen nogal sterk op elkaar lijken, maar natuurlijk zijn ook er cultuurverschillen. De ene stelt zich liever op als de grote Amerikaanse firma, terwijl de andere zich meer probeert te profileren als Belgische firma met Amerikaanse roots”, verklaart Driesen. “Bij de Big 4 kan je jezelf als consultant ontplooien, omdat we echt werken aan de ontwikkeling van je persoonlijkheid en je soft skills. Daarnaast zijn de grote bedrijven onze opdrachtgevers, die zijn zeer veeleisend en vragen complete consultants. Daarom zijn de opdrachten die wij binnenkrijgen misschien ook wat complexer. Dit geeft je een brede kijk op de bedrijfswereld en daardoor word je meer uitgedaagd.”

Van Linden: “We onderscheiden ons vandaag door een persoonlijk aanpak, al vanaf de rekrutering. We geven echt individuele feedback, niet alleen bij de mensen die worden aangenomen, maar ook bij degenen die de selectie niet halen. Dat persoonlijke traject wordt voortgezet. We stappen af van bijvoorbeeld generieke jobbeschrijvingen. We kijken naar de sterktes en talenten van iemand en bepalen hoe we die kunnen inzetten in het voordeel van de organisatie en van onze werknemers zelf. We noemen het ‘Customized Personal Development’. Je past de job aan op het individu en niet meer omgekeerd. Ons hele opleidings- en ontwikkelingstraject is hierop gestoeld. Dat is natuurlijk een hele uitdaging.”

Accenture speelt zijn digitale transformatieverhaal uit als een troef. “Onze ambitie is de hele BeLux digitaliseren”, zegt Van Riel. “Dan spreken we niet alleen over  bedrijven, maar willen we ook die impact effectief in het dagelijkse leven van de mensen implementeren. Dat doen we op de manier waarop mensen betalen of de manier waarop mobiliteit wordt aangepakt. Zo zijn we betrokken bij de lancering van de mobiele betalingsapp Sixdots, en hebben we samen met de spoorwegen, Elektrabel en Belfius een bedrijf opgericht die een allround oplossing biedt voor elektrische wagens. Die innovatie spreekt veel kandidaten aan.”

Voor de kandidaat, en zeker voor de starter, heeft Driesen nog een laatste tip: “Laat je niet verleiden door verkoopspraatjes of de mooie voordelen, maar reflecteer over je interesses en wat je echt graag wil doen. Probeer de ‘click’ te vinden met de werkgever op basis van de verschillende gesprekken met HR en de consultants. Aan het begin van een carrière is het van belang om voldoende te kunnen leren en kansen te krijgen. Kies daarom voor een bedrijf dat je de mogelijkheid geeft om te ontdekken waar je goed in bent en nog meer wat je graag wil doen.”