"Mijn collega weigert elke extra taak. Wat doe ik?"


Beste coach,


Ik werk al geruime tijd op de redactie van een bekende krant. We werken constant met deadlines in een zeer stresserend kader. Een jaar geleden viel één van mijn collega’s een tijdje weg. Overwerkt. Iedereen had begrip, haar taken werden verdeeld, we staken een tandje bij en wachtten geduldig op haar terugkomst. Intussen is ze weer 2 maanden aan het werk, maar weigert ze elke extra taak op zich te nemen. Ze houdt zich strikt aan de regels, ontwijkt vragen en wanneer er taken verdeeld worden, zwijgt ze.
Onder collega’s ontstaat er wrevel en afgunst. We zijn altijd bereid elkaar te helpen en streven samen elke dag naar een goed eindresultaat. Als hier op korte termijn niets aan verandert, kunnen er harde woorden vallen. Hoe lossen we dit op?


Lien


Beste Lien,


Pompen of verzuipen, daar lijkt het wat op. Uit zo’n situatie haal je ofwel veel energie, ofwel ga je eraan ten onder. De enige manier om overeind te blijven, is afgrenzen. Dat laatste probeert je collega nu ook te doen, maar wellicht gaat ze er net iets te ver in.
Probeer op een respectvolle manier open kaart te spelen. Vraag haar hoe het met haar gaat sinds ze terug aan het werk is en wat haar behoeften zijn. Op die manier kom je waarschijnlijk te weten waarom ze zich zo strikt aan haar taken houdt. Beschrijf welk effect dat heeft op jou. Probeer uit te leggen waarom je haar nodig hebt in het team, in het “samen sterk” zijn en zoek naar manieren om elkaar tegemoet te komen.
Moeten toegeven dat je niet meer mee kan, is knap lastig en soms schaamtevol. Iemand aanmoedigen in zijn kracht helpt om het zelfvertrouwen aan te scherpen.


Chris Cuyt
Loopbaancoach bij De Kempische Brug