"Mijn collega is nogal opvliegend"

Beste coach,


Ik werk voor een grote bank en ben verantwoordelijk voor diverse kleine kantoren, die op termijn fusioneren. Wij zijn bezig met een grote reorganisatie, zowel op het vlak van structuur, werkwijze als personeel. Sinds kort heb ik een nieuwe collega met wie ik veel samenwerk. Wij zijn op elkaar aangewezen om goede resultaten te kunnen neerleggen. Ik ben blij met zijn komst want hij is zeer deskundig en wij vormen een goed duo. Alleen heeft hij nogal een opvliegend karakter. Wanneer er iets foutloopt, begint hij te vloeken. En wanneer ik iets doe dat niet naar zijn zin is, durft hij me wel eens uit te schelden en krasse opmerkingen naar mijn hoofd te slingeren. Dit maakt het dagelijkse werk er niet gemakkelijker op. Toch heb ik de indruk dat hij geen slechte bedoelingen heeft.


Hoe reageer ik best?
Simon


ANTWOORD


Beste Simon,


Samenwerken met een collega met een opvliegend karakter is niet gemakkelijk. Dat je collega vaak geprikkeld reageert, is niet aangenaam, en dat heeft invloed op je werk.  Probeer de situatie in kaart te brengen door je een aantal vragen te stellen.  Wat is er eigenlijk aan de hand? Gedraagt je collega zich altijd zo of is het slechts tijdelijk? Misschien is zijn opvliegendheid  slechts tijdelijk en heeft het niets met zijn karakter te maken.  Zijn gedrag en prikkelbaarheid kan ook tijdelijk zijn als gevolg van stress op het werk, vermoeidheid, problemen thuis, …  Is het zijn karakter? Of is het zijn temperament? Of zijn er andere externe factoren die op hem een invloed hebben? Wat maakt dat hij opvliegend wordt?


Zet zelf de eerste stap en vraag je collega een gesprek hierover. Probeer zo concreet mogelijk uit te leggen wat je bedoelt aan de hand van een aantal feiten, en doe dit op een constructieve manier. Vertel hem ook wat het effect hiervan is op jou.  Tracht duidelijk te maken dat het probleem niet zijn persoon is maar wel zijn gedrag,  dat jou een onaangenaam gevoel geeft.  Wordt hij lastig en verloopt het gesprek moeizaam? Beslis dan om het even te laten rusten, en spreek met hem af dat je het gesprek later terug opneemt.  Zo geef je hem de tijd en ruimte om het te laten bezinken, en er iets mee te doen. 


Maak dit onderwerp bespreekbaar tussen jullie, en richt je naar concrete werkafspraken , zodat de kwaliteit van jullie samenwerking erop vooruit gaat. Lukt het niet om dit onderling op te lossen? Richt je dan tot je leidinggevende of een vertrouwenspersoon binnen de organisatie, die het probleem samen met jullie kan aanpakken.

Fatia Bali
Loopbaancoach DKB


www.kempischebrug.be