[Knelpuntberoep] Industrieel ingenieur: "Krijg opslag door je te specialiseren"

Eric Vander Linden (45)
  • Diploma:  industrieel ingenieur elektromechanica (huidige master of science in de industriële wetenschappen: elektromechanica). Specialisatie: veiligheid niveau 1 (huidig  getuigschrift preventieadviseur niveau 1).
  • Functie:  European Operations Manager - Survey & General Business. In een notendop betekent dit account manager en leider van een team van schadepreventieconsultants in Europa.
  • Bedrijf:  RSA Group, beursgenoteerde verzekeringsmaatschappij met hoofdkantoor in Londen, ruim  23.000 medewerkers wereldwijd en meer dan 17 miljoen klanten in 140 landen.

Bij jongeren onder de 25 is de werkloosheid met maar liefst zeventien procent gestegen in vergelijking met december 2011. Kiezen voor een knelpuntberoep zou hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk kunnen verhogen, maar hoe zit het met de inhoud van een dergelijk
beroep ? Wij spraken met een paar mensen die al jaren een knelpuntberoep uitoefenen en peilen naar hun tips voor pas afgestudeerden.

Waarom koos je voor een studie als industrieel ingenieur?

"In het secundair onderwijs waren wiskunde en fysica mijn favoriete vakken. Ik wilde toen al zo praktisch mogelijk werken, daarom koos ik voor deze opleiding. Dat je er mooie kansen op de arbeidsmarkt mee kreeg en vele richtingen mee uit kon, bevestigde mijn keuze.  De term knelpuntberoep was in die tijd nog niet gebruikelijk, maar men was er toen wel van overtuigd dat iemand die deze opleiding met succes afrondt, snel een job op zijn of haar niveau zou vinden."

Welke job doe je nu?

"Ik werk intussen al dertien jaar voor RSA Group en al achttien jaar in dezelfde sector. Ik voer risicoanalyses uit in de Europese vestigingen van onze internationale klanten. Deze komen uit allerlei sectoren zoals voeding, telecommunicatie, industrie, logistiek, immobiliën, banken, enzovoort. Mijn gesprekspartners zijn technische directeurs, plant managers, risk managers, financiële directeurs ... Samen evalueren we de brandveiligheid, de risico's op overstroming, explosie of machinebreuk. Na zo'n technisch bezoek schrijf ik een verslag en doe ik aanbevelingen om de veiligheid te optimaliseren.  Naast deze rol als account manager leid ik ook een team van schadepreventieconsultants in Europa."

"Uit de resultaten van het salariskompas blijkt dat mijn loon boven het gemiddelde zit. Ik heb de kans gehad om door te groeien in mijn job. Beginnerslonen zijn doorgaans gemiddeld, maar kunnen sterk verbeteren naarmate je specialist wordt in bepaalde technische materies."

Welke tendensen ervaar je in je sector?

"Ik merk een trend om te besparen en vooral te streven naar efficiëntie. Voor onafhankelijke consultants ligt de huidige economische context moeilijk, voor ingenieurs in loondienst is onze sector vrij stabiel. Regelmatig bijscholen is belangrijk, maar moet minder snel te gebeuren dan in de IT-sector. Toch houden de vernieuwingen zeker niet op: er is de uniformering van Europese brandbeveiligingsnormen, de invoering van nieuwe sprinklers, nieuwe constructiematerialen of nieuwe soorten risico's bij bijvoorbeeld hernieuwbare energie."

Werft je organisatie aan?

"Ja, onze organisatie werft af en toe master ingenieurs en ook andere profielen aan. Wij merken op dat de masters ingenieurs die in België afstuderen meestal meertalig zijn en een goede technische bagage hebben. Dat is precies wat we zoeken, voor zover deze competenties ook aangevuld worden met de juiste soft skills. Eens aangeworven doorlopen ze een grondige, interne opleiding, voor ze met de klant in contact komen. Heel belangrijk is het dat onze nieuwe medewerkers beseffen dat ze het visitekaartje van hun werkgever zijn in de lokale vestigingen van de klant die zij bezoeken."

 

De tips voor pas afgestudeerden van Eric

  • Probeer werk te zoeken op je niveau en geef voorkeur aan een organisatie die werkzekerheid biedt.
  • Wees niet te gretig, probeer niet het onderste uit de kan te halen bij een eerste sollicitatiegesprek.
  • Wees loyaal en neem de tijd om te evalueren of een job bij je past.
  • Durf je blik te verruimen, en solliciteer voor een job waar je buitenlandse ervaring kan opdoen.

Tekst: Sabine Verschelde