"In deze job kan je bijna elk jaar promotie maken"

Naam? Sam Van Broeck

Leeftijd? 25

Functie? Senior programmer Netcentric

Bedrijf? Accenture

Opleiding? Bachelor multimedia- en communicatietechnologie. "Eigenlijk kan je met om het even welk it-diploma in deze job rollen."

Hoelang zit je in deze job? "2 jaar. Daarvoor werkte ik als zelfstandige."

Hoeveel verdien je? "Laat ik zeggen een competitief loon, aangevuld met flink wat extralegale voordelen: bedrijfswagen met tankkaart, laptop, hospitalisatieverzekering, levensverzekering, ecobonus..."

Sam Van Broeck werkt als senior programmer bij Accenture. "Een saaie it-job is dit allerminst. Wie dat wil, kan over de hele wereld werken. Zelf zit ik nu in Amsterdam en hoor ik dagelijks collega's in Sjanghai en Londen." Hoe kom je zelf in aanmerking voor zo'n job?

Wat doet een senior programmer bij Accenture?

"Klanten kloppen bij ons aan om it-projecten van begin tot einde in goede banen te leiden, zeg maar van analyse tot implementatie. Elke stap daartussen vraagt specifieke technische kennis. Binnen Netcentric leggen we ons toe op het programmeren, en dan vooral in Java. Als senior begeleid ik juniors en collega's die pas gestart zijn binnen deze specialisatie."

Beschrijf eens een werkdag.

"Een doorsnee dag begint met lezen van e-mails en openstaande vragen. Daarna volgen meetings en presentaties. Ik probeer ook zelf nog wat analyses af te werken, te programmeren en natuurlijk mijn collega's te assisteren."

"Tijdens de duur van het project zit ik bij de klant zelf. Ik werk nu twee jaar bij Accenture en had tot nu toe twee projecten. Het kan dus vrij uitgebreid zijn."

Welke zijn de leuke kanten van deze job? 

- Internationaal getint: "Accenture werkt heel internationaal, wat maakt dat je de kans krijgt projecten in het buitenland aan te vatten. Ikzelf werk nu bijvoorbeeld in Amsterdam en sta van hieruit ik in contact met collega's in Sjanghai en Londen... Hoe internationaal je job is, dat bepaal je helemaal zelf. Je bent niet verplicht om in het buitenland aan de slag te gaan."

- Snel leren. "De leercurve binnen Accenture is fenomenaal."

- Flexibel. "Je bazen verplichten je niet binnen je specialisatie te blijven. Je kan gerust je grenzen verleggen en andere domeinen verkennen."

En welke zijn de minder leuke kanten?  

- De administratie: "Omdat ik in het buitenland werk, moet ik mijn kosten heel nauwkeurig bijhouden. Maar dit is echt het enige minpunt en heel eigen aan een internationaal getinte job."

Wat zijn de talenten van een senior programmer?

- Duidelijke en efficiënte communicatie
- Een passie hebben voor je specialisatie
- Ten alle tijde kwaliteit voorop plaatsen
- Teamwork

Doorgroeimogelijkheden?

"Je kan hier bijna elk jaar promotie maken. Het bedrijf werkt met een vaste groeistructuur: het gaat van junior naar senior naar analyst, analyst programmer, system analyst, senior system analyst. Daarna krijg je de keuze: ofwel hou je je bezig met het puur technische en word je principal expert, ofwel groei je door naar het management."

Tekst: Hermien Vanoost

En bekijk ook de andere artikels uit deze rubriek.