"Ik wil graag een compensatie voor mijn overuren. Hoe kaart ik dit aan?"

Beste coach,


Ik werk nu al 2 jaar als marketingverantwoordelijke in een communicatiebureau. Ik doe mijn werk nog altijd heel graag, elke dag ga ik met plezier naar mijn werk. Alleen ligt er wel iets op mijn maag. Ik moet regelmatig overuren presteren en daar staat bij ons in het bedrijf niets tegenover. Die uren die ik extra presteer worden niet uitbetaald of mag ik niet als verlof opnemen op een ander tijdstip. Ik vind dit eigenlijk niet correct. Hoe kaart ik dit gevoelige onderwerp aan bij mijn baas?


Greta


ANTWOORD


Beste Greta,


Overuren presteren is in de meeste bedrijven eerder regel dan uitzondering. De manier waarop de werkgever hiervoor een regeling uitwerkt, varieert van bedrijf tot bedrijf en naargelang de collectieve arbeidsovereenkomst waar het personeel onder valt. Wel is het zo dat werknemers die overuren presteren, recht hebben op compensatie. Er zijn twee mogelijkheden: inhaalrust en/of uitbetaling van overuren. Informeer je bij een  juridische dienst of vakbond over de bestaande wetgeving ter zake. Registreer regelmatig je overuren en hou een overzicht bij.  Zo krijg je zelf zicht op het aantal uren dat je extra presteert, en heb je iets in handen als je naar je baas stapt. 
Dit is geen evident thema om aan te kaarten, omdat het vaak over ongeschreven regels of de cultuur van het bedrijf gaat. Het vraagt dus wel wat moed om dit te doen. Je kan aan je collega’s vragen wat hun ervaringen zijn, en misschien kunnen zij jou steun en tips geven over hoe je dit best aanpakt. Zodra je voorbereiding klaar is, leg je een afspraak vast met je baas. Ga het gesprek met hem aan op basis van de informatie die je verzameld hebt. Vertel hem over de wetgeving terzake. Leg hem je overuren voor en argumenteer waarom deze noodzakelijk waren. Vertel je baas welk nadelig effect overuren op jou hebben (op je werk, je motivatie, je privéleven, je gezonheid...). Probeer in elk geval in onderling overleg tot een regeling te komen. Het zal je motivatie alleen maar ten goede komen.      


Fatia Bali, loopbaancoach DKB
www.kempischebrug.be