"Ik vind geen job in de sector van mijn voorkeur. Heb je tips?"

Beste Erik,

Vorig jaar heb ik mijn diploma publiciteit behaald en ook al ben ik heel gedreven, gemotiveerd en creatief, ik slaag er maar niet in om werk te vinden in de reclamewereld. Om mijn tijd nuttig te besteden, werk ik ondertussen wel tijdelijk via een uitzendbureau.

Na een interessante sollicitatieworkshop begin dit jaar heb ik verschillende acties ondernomen: zo heb ik mijn sollicitatiebrief en CV een creatievere look gegeven, heb ik al een flink pak brieven verstuurd, raadpleeg ik voortdurend jobsites en kranten, reageer ik op advertenties en schrijf ik spontane sollicitaties. Telkens krijg ik het antwoord dat ik te jong of onvoldoende ervaring heb. Ik heb het gevoel dat ik mijn droom om in de reclamewereld te kunnen werken, stilaan moet opgeven. Kan je mij wat tips geven?

Martijn

 

Beste Martijn,

Vooraleer je jouw droom opgeeft, stel ik voor dat je eerst een aantal zaken checkt of anders aanpakt. Ik denk bijvoorbeeld in eerste instantie aan de uitbreiding van je netwerk en daardoor ook jouw sollicitatiekanalen.

Ik raad je aan om in eerste instantie jouw netwerk in kaart te brengen door eens ruimer te gaan kijken dan de cirkel van je familie en vrienden: met wie kan je terug contact opnemen uit de periode van je studies (humaniora, ex-medestudenten, leraars, docenten, professoren, enz) , in welke verenigingen ben je actief ( geweest) , kan je beroep doen op je buren, enz. Wie zou je concreet kunnen helpen om jouw ideale job of werkgever te vinden? Wie kan je informatie verstrekken over de reclamesector of over de functie die je graag zou willen uitoefenen of zelfs het bedrijf waar je gaat solliciteren. Als je niemand kent die je kan helpen vraag dan aan je netwerk of zij mensen kennen die je misschien kunnen helpen. Zet je netwerk dus in gang en bereid jezelf voor om jezelf aan je netwerkcontacten voor te stellen. Als anderen niet weten wat je in je mars hebt, dan kunnen ze ook niet over jou voortvertellen aan anderen… Zorg voor een krachtige boodschap, denk goed na over wat je zelf wel en niet wil en stel zo je eigen portofolio samen.

Er bestaan ook netwerkactiviteiten waaraan je kan deelnemen zoals jobbeurzen, businessnetwerkcafés, en andere. Op www.vdab.be onder “agenda” vind je bijvoorbeeld een overzicht van diverse activiteiten die her en der plaatsvinden (bv jobbeurzen, seminaries en andere werkgerelateerde evenementen ). Maak hier voor jou een interessante selectie uit, ga er eens naar toe en stel er gerust jouw vragen.

Veel succes!

Erik Leenders,
i.s.m. Itinera