"Ik help mensen bij hun zoektocht naar een betere levenskwaliteit"

Naam? Sara Van Wesenbeeck

Leeftijd? 44 jaar

Functie? Professional organizer, organizing consultant en coach

Bedrijf? Plus Organizing®

Opleiding? Ervaringsdiploma, opleiding professional organizer, (creatieve) coach en facilitator

Hoelang doe je deze job al? Sinds 2009

Website: www.plusorganizing.be

Business development consultant, project leader, … Wat betekenen deze raadselachtige functietitels? Om dat te weten, laten we een echte professional aan het woord. Deze week: Sara Van Wesenbeeck, professional organizer bij Plus Organizing®.

Wat doet een professional organizer? 

“Ik help mensen orde op zaken te stellen thuis en op hun werkplek. Ik coach hen bij het managen van spullen, papierwerk, (digitale) informatie, ruimte, tijd, planning, communicatie en projecten. Ik help mensen doelen te realiseren en werk vooral rond gewoonte- en gedragsverandering zodat ze niet hervallen in hun oude, vaak minder efficiënte gewoonten. Het doel dat we nastreven is een leven met minder stress, meer overzicht, evenwicht en welzijn.”
 
“De doelgroep is heel breed, ik werk zowel met gezinnen als met bedrijven. Een professional organizer kan een nuttige bijdrage leveren aan het leven van iedereen. Zo overkomt het ons allemaal wel eens dat onze organisatiestructuren flink overhoop gegooid worden, bijvoorbeeld bij de geboorte van een kind, een verhuis of een nieuwe baan. En dat kan een heleboel stress geven. Op zulke momenten kan ik als professional organizer en coach met mensen naar een betere levenskwaliteit toewerken.”

Welk parcours heb jij gevolgd om professional organizer te worden?

“Ik heb een mooi parcours in het bedrijfsleven achter de rug. Zo heb ik 15 jaar lang bij VRT-radio gewerkt als presentatrice, producer, journalist en later ook als coach, channelwatcher en strategisch adviseur. Ondertussen gaf ik bij andere Europese radiostations trainingen, workshops en coaching rond radio maken. Later heb ik ook een aantal jaren als PR- en communicatieadviseur gewerkt voor meer dan 20 voorzieningen in de zorg- en welzijnsector. Ik heb doorheen de jaren heel wat ervaring kunnen opdoen, mezelf voortdurend kunnen bijscholen. Zo wist ik wat ik écht wou doen, namelijk een eigen bedrijf opstarten rond het coachen van mensen.

“In deze snel veranderende wereld is het nu eenmaal handig dat er mensen zijn die je op weg kunnen helpen naar meer structuur en evenwicht in je gezin, je leven en werk. Vijftig jaar geleden was de rolverdeling duidelijk: de vrouw hield zich bezig met het huishouden en de kinderen, terwijl de man zorgde voor het inkomen. Nu moeten we verschillende rollen combineren en dat is geen sinecure. We hebben nu veel meer organisatieknopen dan vroeger en ik vind het fijn dat ik mensen kan helpen bij het ontwarren daarvan.”

Wat vind je leuk aan deze job? 

“Het nauw samenwerken met mensen en er getuige van mogen zijn dat ze beter gewapend in het leven staan op het einde van een coachingstraject. Je ziet mensen hun doelen halen en dat geeft veel voldoening. Ik deel ook graag mijn ervaring en expertise met anderen en dat kan ik vooral realiseren door bedrijven te adviseren rond organizing en in mijn lezingen en workshops. Daar kan ik erg in op gaan, maar dat zal ook wel met mijn radioverleden te maken hebben.”

Wat zijn de minder leuke kanten aan je job?

“Eerlijk gezegd kan ik echt geen negatieve dingen bedenken. Ik run mijn eigen bedrijf, geloof in wat ik doe en ga er helemaal voor. Het is vooral heel erg boeiend.”

Welke opleiding heb je hiervoor nodig?

“Er zijn geen richtlijnen in verband met opleidingen of diploma’s voor deze job, maar als je je werk goed wilt doen, is het belangrijk dat je gelaarsd en gespoord aan de start verschijnt, dat je kwaliteit kunt bieden en de universiteit van het leven al voor een deel hebt doorlopen. Zelf ben ik opgeleid tot (creatieve) coach en facilitator. Ik heb daarin ook een ‘ervaringsdiploma’ en ik ben gecertificeerd professional organizer. Voor een opleiding kun je niet in België terecht, maar moet je in het buitenland zijn.”

Wat zijn de vereiste kwaliteiten?

  1. Goed kunnen luisteren
  2. Je goed kunnen inleven
  3. Creatief zijn
  4. Goed kunnen analyseren
  5. Oplossingsgericht kunnen coachen
  6. Veel mensenkennis hebben
  7. Zin voor humor hebben
  8. Discreet zijn

Is het een goede startersjob?

“Ik ga niet beweren dat je geen goede professional organizer kan zijn als je net afgestudeerd bent, maar de job vereist toch enige ervaring die je als twintiger nu eenmaal niet hebt. In alle opleidingen voor professional organizer vragen ze dat je enige maturiteit hebt. Een van de vereisten is dat je minstens dertig bent en ook beroepservaring kunt voorleggen. Die leeftijd is geen norm, maar het komt zeker goed van pas dat je al wat watertjes hebt doorzwommen. Een gedegen opleiding en studie, maar vooral ook levenservaring vind ik een grote meerwaarde voor wie als professional organizer en coach werkt.”