Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

"Ik ben pas afgestudeerd, maar vind geen job. Hoe motiveer ik mezelf?"

Beste Erik,


Ik studeerde dit jaar in juni af aan de universiteit en ben sindsdien non stop op zoek naar een gepaste baan; ik neem ieder weekend alle vacatures door die verschijnen in de bijlagen van de kranten, heb mijn professioneel profiel ingevoerd in verschillende jobsites en verstuur regelmatig spontaan brieven naar bedrijven. Tot op heden echter met weinig succes/reactie, laat staan een concreet resultaat.


Als ik de advertenties bekijk, lees ik telkens dat de werkgevers op zoek zijn naar iemand met ervaring, moeten ze verschillende talen spreken en daarenboven kennis hebben in soms moeilijk te begrijpen werkdomeinen.


Ik maak me een beetje ongerust omdat ik vrees dat binnenkort mijn beginnersenthousiasme zal dalen. Hoe houd ik “de vlam in de pijp”?


Judith


ANTWOORD


Beste Judith,


Ik begrijp volkomen jouw groeiende ongerustheid, het is inderdaad dikwijls heel frustrerend om je eerste baan te vinden.


Als ik je brief lees, krijg ik toch het gevoel dat je op de “juiste” manier bezig bent, en is het belangrijk dat je jouw kandidatuur blijft opsturen. Kijk op deze website toch ook eens naar de tips i.v.m. het opstellen van een CV en een sollicitatiebrief. Misschien kan je er hier en daar nog wel wat aan sleutelen om je competenties nog meer in het licht te stellen.


Objectief gezien is het ook zo dat er in de zomermaanden een zeer groot aanbod is van afgestudeerden en dat de werkgevers het iets kalmer aan doen inzake aanwervingen. Dus dat brengt ook al heel wat vertragingen met zich mee. Wat de spontane sollicitaties betreft is het misschien aangewezen om eerst telefonisch bij de onderneming te checken of er concrete vraag is.


Verifieer ook of de jobinhoud van de vacature overeenkomt met iemand die weinig ervaring heeft: zo zal hij eerder in aanmerking komen voor een functie zonder leidinggevende of belangrijke financiële verantwoordelijkheid. Veelal is het zo dat een eerste baan eerder een instapbaan is, die ons eerste werkervaring biedt en die een belangrijke stap kan zijn naar een nieuwe uitdaging.


Vele bedrijven sturen standaard antwoordbrieven die je niets meer vertellen over de specifieke reden waarom jouw kandidatuur niet is weerhouden. Om te vermijden dat je onterechte spoken in je hoofd laat groeien, neem je best contact en vraag je naar de juiste reden van de weigering.


En wat zeker ook in sollicitatieland geldt, is dat de aanhouder altijd wint!!


Veel succes!


Erik Leenders


I.s.m. Itinera