"Goeie ict-architecten zijn uniek, dat weerspiegelt zich in het loon"

Naam? Pascal Dussart
Leeftijd? 38
Functie? Senior ict architect
Bedrijf? Ict-dienstverlener LoQutus
Opleiding? "Bachelor Toegepaste Informatica. Tegenwoordig is een universitaire opleiding toch een minimum. Toen ik 15 jaar geleden afstudeerde, was de graduaatsopleiding nog een stuk generalistischer. Die brede kijk is essentieel voor de job. Nieuwe collega's zijn vooral licenciaten informatica en burgerlijk ingenieurs."
Hoelang zit je in deze job? Ongeveer 7 jaar
Hoeveel verdien je? "Goeie ict-architecten zijn echt wel de witte raven van deze sector. De functie wordt ook hoe langer hoe belangrijker. Het is absoluut een beroep van de toekomst. Je begrijpt dat de lonen en extralegale voordelen hoger liggen dan gemiddeld."

LoQutus doet in de ict-sector wat een architect doet in de bouwsector: het maakt voor zijn klanten zo efficiënt mogelijke ict-bouwplannen. Wij spraken met Pascal Dussart, een van de ict-architecten van dienst. "Dit is echt een job met toekomst."

Wat doet een ict-architect bij LoQutus?

"LoQutus staat bedrijven bij in het bedenken van optimale ict-oplossingen ter ondersteuning van hun bedrijfsprocessen. Als architect teken ik de structuur en de evolutie van hun ict-systemen uit, rekening houdend met de noden en de strategie van het bedrijf. Je kunt de job wel een beetje vergelijken met hetgeen een architect in de bouwkunde doet: hij luistert eerst naar de behoeften van de bouwheer en maakt dan pas de plannen op. Het grote verschil is dat wij ervoor moeten zorgen dat de plannen tot oplossingen leiden die zodanig flexibel zijn dat ze alle mogelijke evoluties aankunnen. Als een bedrijf plots nieuwe producten/diensten wil aanbieden, dan nog moet ons systeem daarin mee kunnen. Het komt erop neer risico's in te schatten en keuzes te maken."

Hoe ziet een werkdag eruit?

"Een doorsnee werkdag bestaat niet. Je bent steeds met meerdere projecten bij verschillende klanten bezig. Als architect ben je het meest betrokken bij de opstart van een project. Duurt het project 6 maanden, dan zal je er de eerste 6 weken heel intensief mee bezig zijn. Eens het plan uitgetekend is, is het aan de ontwikkelaars om het project in de praktijk te realiseren. De architect volgt de realisaties verder op en evalueert. Gebeurt de uitwerking zoals hij het had voorzien in zijn plan? Het is ook aan hem om knopen door te hakken als er problemen opduiken."

Welke zijn de leuke kanten van deze job? 

- Het sturende, het creatieve. "Als architect doe je meer dan uitvoeren. Bedrijven doen beroep op je om hun it-plannen te realiseren. Je kan meedenken over oplossingen om efficiënter te werken. Je kan echt iets doen bewegen."
- De afwisseling: "Geen twee projecten zijn dezelfde. Je doet voortdurend nieuwe ervaring op, wat je dan weer helpt bij een volgend project."
- Het sociale: "Je werkt continu samen met mensen uit heel verschillende sectoren, in heel verschillende functies."

Wat is het moeilijkste aan deze job?

- De afwisseling: "De ene keer bedenk je een oplossing voor het hr-departement van een openbare vervoersmaatschappij, de andere keer buig je je over een heel technisch probleem bij een energieleverancier. Je moet je continu inleven in problemen die de jouwe niet zijn en waar je niet per se ervaring mee hebt."
- Time management: "Voor deze job moet je een gedisciplineerde planner zijn. Je moet voldoende tijd kunnen besteden aan elk project van elke klant. Het is voortdurend afwegen."

Welke eisen stelt deze job?

- Expertise: "Een diploma is zelden voldoende. Als ict-architect kun je maar weinig uit de 'manuals' halen, er bestaat ook niet echt een opleiding voor deze job. De job leer je dus al doende. Hoe meer ervaring je hebt, hoe beter je de risico's kunt inschatten en keuzes kunt maken."
- Vlot en duidelijk communiceren: "Een ict-architect zit doorgaans weinig aan zijn bureau. Overleg is heel belangrijk. Je moet je kunnen inleven in de sector en het bedrijf waar je terecht komt. Het is ook heel belangrijk dat je je visie kunt uitleggen zonder in ict-taal te vervallen."
- Grote technische bagage, "want je moet je ideeën ook aan de ontwikkelaars kunnen duidelijk maken. Zoniet dan is de kans groot dat je plannen niet juist worden uitgewerkt."

Is dit een job voor starters?

"Nee, dat zou je ook niet kunnen verantwoorden aan de klant. Je hebt voldoende ict-technische ervaring en inzicht nodig om aan de slag te kunnen als architect."

Doorgroeimogelijkheden?

"De grote afnemers van ict-architecten zijn financiële instellingen, telecombedrijven en dienstverlenende bedrijven als LoQutus. Het carrièrepad dat zij volgen loopt als volgt: junior, senior, lead en enterprise architect. Je hebt dus heel wat groeiperspectieven. Ikzelf heb dat klassieke carrièrepad gevolgd. Ik ben begonnen als ontwikkelaar en na verloop van tijd ben ik in deze meer generalistische functie gerold. Maar als ict-architect kan je ook kiezen om je te specialiseren in een welbepaald technisch of functioneel domein."

Op zoek naar een job in it? Kijk eens in onze vacatures.